Brett lockar när Wilbert vill satsa mer

Gärna ett brett utbud. Men framför allt öl med brett. Det är fokus för Wilbert Duijvensteijn som driver Den Bryggande Holländaren.

Det är internationellt så det förslår när det gäller historien bakom Den Bryggande Holländaren. Wilbert är, som ni kanske redan räknat ut, från Holland. Hans hustru Teresa McGovern är från Florida, de träffades i Frankrike och valde sedan att flytta till Gnesta i Sverige.

– Vi bor på en gård lite utanför Gnesta. Teresa fick jobb i Stockholm men för mig på landsbygden var det svårt att hitta jobb som IT-manager. Då började jag att fundera på att starta eget, säger han.

Han hade varit på en del fester där folk hade haft med sig hembryggd öl och provade också på att brygga öl efter ett tag.

Det växande ölintresset kombinerat med viljan att starta något eget mynnade till slut ut i ett bryggeri.

– Öl har alltid varit en passion för mig och de första ölen från bryggeriet såldes i början av 2016.

Nu har han ett bryggverk som ger cirka 900 liter öl per batch och årsproduktionen landar på mellan 10000 och 150000 liter öl. Det är siffror som ska ökas på.

– Gnesta är en liten marknad men nu har jag kommit in på Systembolaget i Södertälje också. Det betyder mycket. Jag vill gärna nå 25 000 liter per år i alla fall. Sedan exporterar jag öl till Norge, de bästa ölen just nu går faktiskt dit, säger Duijvensteijn.

Han brygger gärna öl i belgisk stil, men allra helst jobbar han med brettanomyces. Han har gjort en del öl med brettanomyces som sedan legat på träfat och det är en typ av öl han vill satsa mer på.

– Det är så intressant öl och de är väldigt goda, smakerna är underbara, säger han.

Passionen för den typen av öl är tydlig, även om processen kan vara lite krånglig. I dag finns några få träfat i bryggeriet, men de ska bli fler efter jul.

– Vi ska fira jul i Holland och därefter åker jag till Frankrike för att hämta fler fat. Helst vill jag brygga mest sådan öl. Det är framtiden för vårt bryggeri.