Tomas byggde ett bryggeri och köpte ett till

Bildspel

Bild 2 av 4

Bryggeriet.

Efter att ha bryggt med en Braumeister 50 ett tag bestämde sig Tomas Berglund på Bryggeri Portvakten skala upp och bygga nytt. När han var klar fick han chansen att köpa nedlagda Modernists utrustning också – så det gjorde han också.

Nu har han byggt samman dem och Bryggeri Portvakten kan stoltsera med två kokkärl på sammanlagt 700 liter och en teoretisk årskapacitet på 30000 liter.

– Jag var tvungen att köpa grejorna. Det var utrustning som var värd långt mer än vad jag gav för dem. De höll ner priset för att slippa sälja i delar, säger Tomas Berglund.

– Och med den utrustningen på plats var det bara att köra igång.

Han är kvar i samma lokaler och skulle han nån gång växa ur dem så lär utrustningen bli kvar.

– Det går inte att få ut allt, vissa delar har jag svetsat på plats. Mina planer är att om jag behöver växa blir utrustningen kvar i dessa lokaler och hyrs ut. Jag har många förfrågningar från bryggare, krögare, whiskyklubbar och andra som vill spökbrygga.

Tomas Berglund har bryggt i tio år. Han började i ett garage med målet att sälja till Bishop Arms i Västerås. 2013 lyckades han.

– Sen blev det bara värre. Responsen jag fick från de som köpte min öl gjorde att jag ville brygga mer öl. Och sen dess har jag jobbat med att bygga ett större bryggverk.

Nu står han inför ett val hur han ska fortsätta. Med ett dagjobb att sköta har han inte tid att åka runt och sälja sin öl. Så nån mer måste in.

– Nu har jag förutsättningar att kunna ta in nån som säljer. Jag vill brygga öl – inte sälja. Jag bara svamlar och ska helst inte ha kontakt med några kunder, säger han skämtsamt.

Viss hjälp har han redan. En barndomskamrat med ett förflutet i branschen har köpt in sig i bolaget.

– Han är inte klar i bryggarbranschen än, men vill hålla sig i bakgrunden. Det är ovärderligt att ha med honom.

Premiärkoket med den nya bryggeriutrustningen skedde tillsammans med Bishop Arms i Västerås.

– Bishop firar 25 år och för att fira det ville de komma hit och brygga. Den ölen kommer att serveras under jubileumsdagarna.

– Det var skitkul. Samtidigt som vi bryggde höll min kollega på att skruva ihop de sista bitarna.

Planen framöver är att gå ner från 80 recept till tolv. Av dem fyra exklusiva lagrade öl, som släpps säsongsvis.

– Alla recept måste skalas om och trimma in i det nya bryggverket. Vissa har inte fungerat, jag har en annan mäskmetod nu än med Braumeistern. Sen tar det tid att lära känna bryggverket.