Hans diskbråck blev starten för bryggeriet

Christoffer Stridsberg på Alliaria Bryggeri. Foto: Privatbild

Utan någon dröm om att bli stor säljer han mer än han hinner producera. För Christoffer Stridsberg är hans bryggeri Alliaria i första hand en rogivande avkoppling.

Med 30 år som kock sitter smakerna där de ska på tungan och Christoffer Stridsberg tycker att det finns många likheter mellan kockens och bryggarens kreativitet.

– Det är snarlikt. Att ta fram smaker, kombinera och experimentera. Det är samma grej, det är bara råvarorna som skiljer, säger han.

Christoffer jobbar på Västeråskrogen Pråmen och bryggningen sköter han på fritiden. För fyra år sen fick han diskbråck och fastnade därefter i soffan ett tag.

– Då såg jag nån annons på Facebook om att prova att göra sin egen öl. Så jag köpte en sats för veteöl och så blev det jättebra, säger han och tillägger att det därefter snabbt gick överstyr.

– Det blev en Braumeister, trycktank, glykoskylare … till slut fick jag inte vara kvar i köket längre.

Christoffer jagade rätt på en annan lokal och med den kom även tanken på att gå all in.

– Jag sökte alla tillstånd som behövdes och när de blev klara började jag att göra öl.

Sedan dess har det gått fyra år, men han är fortfarande i en uppstartsfas. Det skulle ju vara avkoppling…

– Fyra år … Ja, det är ju en hobby, jag har ju ett riktigt jobb också och inte jättemycket tid till bryggeriet.

Alliaria är ett mindre bryggeri. Bryggverket klarar batchstorlekar på runt 80 liter. På frågan om hur mycket Christoffer producerat 2021 svävar han på målet och ”kanske 4000 liter” är det närmaste vi kommer.

– Kul att det går runt i alla fall. Om jag lade mer tid på det och inte hade ett annat jobb så kanske jag skulle kunna leva på det.

Men han har ju jobbet som kock och att jobba heltid med bryggning är inte aktuellt. Eller?

– Jag kan nog inte svara, då blir nog min chef arg om han läser det här, säger han med ett skratt.

– Man kan väl säga att jag brygger och håller på med detta för att det är så otroligt kul och rogivande. Sen får framtiden utvisa om det blir så stort att det blir det enda jag arbetar med.

Alliarias öl säljs på Systembolaget och en del krogar, och ibland är efterfrågan större än vad han hinner med att producera. Men på Pråmen där han själv jobbar finns inte Alliaras öl.

– Vi har inte riktigt den publiken, det är mer vinpaket där, svarar han och lägger till att det kan hända att han ändå smyger in någon öl i något dryckespaket framöver.

Maten är viktigt för honom och förutom att laga mat på jobbet har han även blivit dryckesskribent i SHBF:s medlemstidning Hembryggaren.

– Den som skrev innan hoppade av och eftersom jag tycker om att skriva så skickade jag in en ansökan. Jag har skrivit mycket tidigare i matbloggar och på restaurangsidor.

Så det är kanske inte är så konstigt att maten även kommer tillbaka i bryggeriets namn, och de som inte känns vid att de kryddat maten med alliaria kanske ändå har gjort det med löktrav, som är det svenska namnet på växten.

– Den växer överallt från maj och smakar senap och vitlök. Det är en favorit som jag använder flitigt i matlagningen.