Tobiaz tar steget in i whiskeyvärlden

Jobbet med öl går vidare. Men nu har Tobiaz Forsberg också blivit delägare i ett whiskeyföretag.

Forsberg jobbar som bryggare hos Fjäderholmarna och det ska han fortsätta med. Men samtidigt har hans intresse för whiskey nu också tagit honom in i den branschen.

Blind Seal Whiskey heter varumärket som han jobbar med tillsammans med kompisen Oskar Bruno, som även är destillerichef för whiskeyföretaget Agitator i Arboga.

– Jag tror det finns ett ökande intresse för sprit i Sverige och det här känns som ett spännande sidoprojekt, säger Forsberg.

Arbetet med den första whiskeyn är i gång. En vört med 65 procent råg har tagits fram och den ska sedan destilleras innan den hamnar på fat. Det är amerikansk rågwhiskey som är inspirationen till projektet.

– Jag gillar den typen av whiskey och vill satsa på det. Vi följer de amerikanska riktlinjerna med minst 51 procent råg och att destillera upp till max 80 procent efter fatlagring på amerikansk vit ek. Sedan späder man med vatten till rätt styrka, förklarar Forsberg.

Till skillnad från de allra flesta ölen, så tar whiskey lång tid. Det kommer alltså att bli en hel del väntan innan den första produkten kan komma ut på marknaden.

– Vår whiskey ska ligga i tre år och första släppet blir 2022. Men vi funderar också på att släppa en olagrad variant tidigare.

Projektet kommer inte att ta en massa tid så här inledningsvis, men det återstår att se hur det utvecklas. Forsberg har inget emot att se Blind Seal Whiskey växa.

– Jag har varit hos Fjäderholmarna sedan 2015 och jag trivs jättebra där. Samtidigt blir man lite sliten av att vara bryggare. Jag har opererats för diskbråck och kommer nog inte att kunna släpa på maltsäckar hela livet.