Tirfing redo att satsa på ett eget bryggeri

Han har ett riktigt gott rykte i hembryggarkretsar. Nu satsar dessutom Jens Tirfing på sitt eget bryggeri. I sommar hoppas han vara igång.

Det är under namnet Tirfing Brewery som han gör sin satsning i Odensbacken, mellan Örebro och Vingåker.

– Det känns naturligt att göra något eget. Det har varit lite strul med bygglov men jag hoppas att jag ska kunna brygga i sommar, säger han.

Tirfing började att hembrygga 2015 och har lärt sig en del längs vägen.

– Ölintresset började när jag fyllde 30 och fick en låda med olika öl som inte var så vanliga. Första gången jag bryggde var det för att en kompis ville prova och det blev skitäckligt. Då fick vi börja att ta reda på vad som blivit fel och så fortsatte vi, säger han.

Det riktiga intresset tog sedan fart när han började på den bryggeritekniska utbildningen i Ludvika hösten 2017.

– Det blev något helt annat då. När man träffade en hel klass med samma intresse brydde det mycket.

I somras jobbade han på Stigbergets i Göteborg, men insåg då att det var bättre för honom att jobba närmare hemmet i Odensbacken. Då tog planerna på ett eget bryggeri mer fart och nyligen hämtade han hem det bryggverk på 500 liter som han köpt av Odd Island.

– Jag har en ganska liten lokal på 60 kvadratmeter men den ligger bara 500 meter från där jag bor så det blir bra. Jag tror man behöver börja på den här nivån om man inte ska jobba ihjäl sig, säger Tirfing.

Han jobbar just nu inom vården i kommunen och det tänker han fortsätta med även när bryggeriet är på plats. Men en förhoppning är att kunna gå ner i tid där när bryggningen sitter och ölen börjar att komma ut på marknaden.

– Jag kommer att vilja brygga ganska många olika öl, så känns det nu i alla fall. Jag vill gärna komma in på Systembolaget lokalt och sedan nå lite lokala krogar.

En annan plan för att synas i Öl-Sverige är att delta i olika mässor och festivaler.

– Jag tror det är ett bra sätt att få en bra start. Inte minst festivalerna här i Örebrotrakten, säger Tirfing.