Bokkereyder har tagit världen med storm

Bildspel

Bild 1 av 3

Raf Souvereyns och hans Bokkereyder har blivit mycket populärt under de fyra år som han jobbat med öl.


 

Han gör suröl i världsklass och hans öl jagas över hela världen. Men den senaste tiden har varit tuff för Raf Souvereyns.

Han startade att blanda sina suröl för fyra år sedan, och ganska snabbt har Raf Souvereyns blivit ett aktat namn.
– Flera av mina första kunder är från Sverige och Danmark. Jag är mycket tacksam för det, säger han.
Souvereyns kommer att vara på plats i Köpenhamn den här veckan. Dels för olika events på barer, men också för Mikkeller Beer Celebration Copenhagen. Där kommer surölsälskarna att sluta upp för att prova hans öl, det är nämligen inte alltid lätt att få tag på hans populära öl.
– Jag tar inte emot några nya kunder nu, jag vill vara lojal mot de som stöttat mig från början, säger han.

Han blandar sina suröl i belgisk Hasselt. Bokkereyder har inget eget bryggeri utan använder öl från de tre bryggerierna De Trock, Lindeman och Girardin. Dessutom samarbetar han med det nystartade bryggeriet Amburon som gör hans vört.

– Jag gillar egentligen inte att brygga öl, men jag har respekt för de som brygger. Jag har haft andra jobb innan jag började med detta, men öl har alltid varit en passion, säger han.
Rah Souvereyns är noga med kvalitet och det är troligen en av anledningarna till att han lyckas bra. Hans senaste Framboos Noyeaux, en suröl med hallon, provades fram genom at testa hela 15 olika hallonsorter innan han blev nöjd.
Men allt är inte frid och fröjd.
När vi träffas kommer han till mötet efter att ha jobbat hela natten innan. En beställning på 100 fat från Frankrike visade sig inte hålla måttet så de faten skickades tillbaka. Ytterligare 100 ska skickas tillbaka. Efter vårt möte ar det av mot Frankrike i lastbil för att få tag på bättre fat.
– Nu har jag en massa öl men inte några fat till ölen. Men kvalitet är viktigt, det får gärna kosta lite extra bara jag vet att jag får bra saker, säger han.

Han är fortfarande ensam i företaget och kan tänka sig att skala upp verksamheten. Men det ska ske under kontroll och han har inte bråttom med något. Han jobbar bara med riktigt bra råvaror och plockar på egen hand en hel del av den frukt som han använder.

Han säger sig ha lärt en massa från vinbranschen och är tydlig med att han fortfarande kan förbättra sig på sitt yrke.
– Det har varit en lång läroprocess och jag kan fortfarande känna att mina öl går att förbättra. Jag häller ut betydligt mindre öl numera, men det händer fortfarande. Jag gör ganska många experiment, säger han.
På fyra år har Raf Souvereyns kommit långt. Och själv ser att han bara är i början av sin resa. Snart väntar besök på två festivaler i USA bland annat, men först blir det alltså Köpenhamn. Ska vi gissa att hans öl kommer att gå åt ganska fort på de olika eventen?