Nostalgi när Mora gör sin första lättöl

Mora Bryggeri är familjeägt av kvartetten Ellinor, Markus, Eva och Jörgen Andersson. Foto: Privat.

Det blir en hel del nostalgi när Mora Bryggeri gör sin första lättöl på torsdag. Då är nämligen Johan Widén inbjuden till att jobba med det bryggverk han skötte på Avesta Bryggeri innan det lades ned.

Avesta Bryggeri var länge populärt och hade ett bryggverk på hela 6000 liter. Men 2006 gick företaget i konkurs och bryggverket köptes upp av Mora Bryggeri.

Problemet för Moragänget var att man då inte hade plats för det nya bryggverket, så det blev stående ända fram till i fjol.

– Då kunde vi börja använda det. Avesta var jättestora på sin tid och det tog ett tag innan vi var redo att använda det, säger Ellinor Andersson.

Hon är en av fyra familjemedlemmar som driver bryggeriet. Det startades med planeringen redan 1996 och några år senare började man att brygga öl.

Bryggeriet startades av Eva och Jörgen Andersson och i dag finns även barnen Ellinor och Markus med i företaget.

– Vi har varit med länge och var bland dom första att starta ett litet bryggeri, berättar Ellinor Andersson.

Även Mora Bryggeri har fått bra fart på verksamheten med sitt större bryggverk. I dagsläget görs det mer läsk än öl i bryggeriet, men det har gjorts 80 000 liter öl hittills i år.

Nu är det dags för Mora Bryggeri att göra sin första lättöl och då är Johan Widén inbjuden. Widén bryggde alltså på det här bryggverket för Avesta Bryggeri, men efter nedläggningen bytte han bransch och tog över ett sågverk.

Men nu är det alltså dags för come back vid bryggverket.