Kände konstnären hyllas med eget öl

Anders Zorn uppmärksammas med ett öl. Foto: Pressbild.

Han är en av Sveriges mest kända konstnärer. Men pappan var bryggmästare och nu får Anders Zorn sitt eget öl.

 

Det är Mora Bryggeri som i samarbete med Zornmuséet tagit fram det speciella ölet. Det handlar om en ale med tysk inspiration som nu finns på Systembolaget.

– Samarbetet grundar sig i det intresse för, och engagemang i Moras lokala näringar som konstnären Anders Zorn alltid uppvisade. Tanken på en särskild Zorn-öl har länge funnits på Mora Bryggeri, skriver man i ett pressmeddelande.

Anders Zorn föddes 1860 och båda hans föräldrar jobbade på bryggeriet von Düben & Co i Uppsala. Pappan Leonard Zorn var från Tyskland och jobbade som bryggmästare. Mamman Grudd Anna Andersdotter jobbade som buteljsköljerska på bryggeriet när de båda träffades.

Anders Zorn ska enligt uppgift aldrig ha träffat sin pappa, men valde trots det att ta hans efternamn.

Anders Zorn blev mest känd för sina porträtt och ses som en av Sveriges viktigaste konstnärer. Han var också populär i USA, dit han reste flera gånger. Bland annat målade han av tre olika amerikanska presidenter.

Dalakonstnären avled 1920 och egentligen skulle hans öl ha kommit ut i fjol, 100 år efter att han gick bort. Men på grund av pandemin blev projektet försenat och nu släpps alltså ölet som finns att beställa på Systembolaget, samt även i butiker i Dalarna.