Ten Hands och Akia bryggde IPA ihop

Christian Figved och Johan Eklund kokar en IPA tillsammans.

Akia och Ten Hands, som inte är helt ovana med att göra IPA, har nu gjort en tillsammans också. Time Machine heter den och den dyker upp framåt våren i systembutiker och på krogar.

Det finns en lång historia bakom den här collaben som börjar någonstans på 1990-talet när Christian Figved på Akia var i musikbranschen, fick form för sex år sen då den dåvarande hembryggaren Johan Eklund och hans fru Lotta besökte Christian i Kungsbacka och nu fullbordats på Wermlands Brygghus i Kristinehamn där Johan, som sen senast har varit med och dragit igång Ten Hands nu jobbar när han inte brygger åt det egna bryggeriet …

Rörigt? Ja. Ett samtal med Christian Figved spårar lätt ur. Men vore synd att inte dokumentera.

I vilket fall som helst gjorde Ten Hands och Akia en hazy IPA tillsammans förra veckan. Och något annat än humlejuice hade varit orimligt om man ska tro Christian.

– Vad tror du? Neipa förstås, svarar han på frågan.

I grunden är receptet ganska likt såväl Akias som Ten Hands öl, maltsorterna fördelar sig ungefär som båda bryggerierna brukar fördela dem och citra och galaxy heter humlesorterna. Men jästen är en nyhet för för båda bryggerierna, och enligt Christian Figved.

– Det är en jäststräng som är helt ny för oss som vi testar, från Verdant och Lallemand, jag har inte en aning om hur det blir, så det ska bli spännande, säger och berättar att han också passade på att spionera lite på Wermlands Brygghus tyska bryggverk.

– Jag ville testa deras Rolec, det är ett high tech bryggsystem, jag är lite sugen på att skaffa ett själv, säger han.

För att komma tillbaka till ölet, så är Time Machine alltså en neipa på sju procent. Den släpps i april i TSLS samt till krogar runt om i landet.