Restriktioner gör att 2112 stänger dörrarna

Peter Iwers berättar att 2112 nu stänger för att renovera.

Restaurang 2112 i Göteborg stänger med omedelbar verkan för renovering. Men den bakomliggande orsaken är restriktionerna.

Peter Iwers på Restaurang 2112 har frekvent förekommit i debatten om krogrestriktioner och även när de nuvarande genomfördes var han kritisk.

Nu stänger han sin restaurang i ett försök att göra det bästa av en situation där många kunder ändå försvinner.

– Detta görs enbart på grund av näringsförbudet som vi och andra restauranger fått från regeringen. Vi måste enligt lag stänga tidigare och ha sittande gäster med avstånd, men vi får inget stöd eller kompensation, utan förväntas lösa detta själva, säger Peter Iwers.

– Man måste alltid underhålla en lokal, men det gör vi kontinuerligt ändå.

Enligt Iwers kommer de anställda inte att drabbas av uppsägningar i samband med stängningen.

– Personalen på 2112 är familj och vi kommer att göra allt för att ta hand om dem. Alla behåller sina jobb och vi betalar ur egen ficka för att se till att det blir så, säger han.

Stängningen kommer att vara lite mindre än en månad.

– Vi hoppas kunna öppna ungefär andra veckan i februari. Men det beror lite på om den här hetsjakten på restauranger har upphört eller inte.

– Jag inser att några kanske tycker att jag låter som en foliehatt men om jag ger er exemplet att ni med två dagars varsel förlorar 70 procent av er lön men måste samtidigt betala era lån, räkningar, handla mat och försörja er i övrigt – med kostnader som dessutom stiger – bara för att någon säger att på så sätt minskar eventuellt smittspridningen – samtidigt som du ser hur statistik visar tvärtom. Hur hade du känt dig då?