Systrar tog över Nils Oscar

Karl-David Sundberg ville trappa ned. Då blev det döttrarna Anna Sundberg, Karin Wikström och Maria af Jochnick som tog över Nils Oscars Bryggeri.

– Han planterade tanken hos oss för några år sedan. När vi sedan fick frågan vara alla tre intresserade, säger Anna Sundberg.

Det var faktiskt inte Karl-David Sundberg som grundade bryggeriet, men han kom tidigt in som delägare och tog sedan över hela verksamheten. Det var kanske ett naturligt steg, då Nils Oscar var hans farfar.

Nu kommer alltså nästa generation in i företaget.

– Vi tog över i somras, vår pappa är 74 år och han ville inte jobba lika mycket, säger Anna Sundberg.

Nils Oscars bildades redan 1996 och var faktiskt Stockholmsbaserat den första tiden. Men ganska snabbt gick flytten till Nyköping. Bryggeriet tillhör i dag ett av landets största mikrobryggerier.

– Vi bryggde 1,1 miljoner liter i fjol och det blir nog lite mer i år. Man byggde ut 2014 och vi skulle kunna tredubbla produktionen utan alltför stora investeringar, säger Sundberg.

Hon kommer från advokatbranschen och sedan i somras är hon vd för företaget. Karin Wikström har funnits med längre i företaget. Hon driver eget företag men jobbar med PR och marknadsföring åt bryggeriet. Den tredje systern, Maria af Jochnick sitter med i styrelsen.

– Det är mycket som är nytt för mig, men jag är van vid att sätta mig in i hur olika företag fungerar. Jag kan inget om att brygga öl men jag har väldigt duktiga medarbetare, säger Anna Sundberg.

Som ny företagsledare finns förstås ideer om hur saker och ting ska kunna förändras. Samtidigt ser hon ingen brådska i att göra en massa förändringar.

– Jag har ärvt en massa pågående projekt och de är spännande.

Satsningen på lågalkoholöl är ett sådant projekt. Ett annat är exportmarknaden.

– Vi har exporterat lite grann men ingen har jobbat fokuserat med det. Nu har vi anställt en kille för det och vi hoppas att det ska ta fart.

Frågan är då hur det är med det egna ölintresset hos Nils Oscars nya vd. Jodå, det finns allt där.

– Jag dricker gärna en öl här och där, men är inte någon supernörd. Vi får väl se om det ändrar sig nu.