Greger håller bryggeriet i trim

Greger Thörn ser fram emot att börja brygga öl i sin nya lokal i Härjedalen. Foto: Privat.

Han startade Itrim i Sverige och driver en juristbyrå i Västerås. Men nu ger sig Greger Thörn in i ölbranschen på riktigt med Härjebrygg.

– Jag såg en affärsmöjlighet och gick i gång på det, säger han.

Greger Thörn har lång erfarenhet av entreprenörskap och företagsbyggande. Mest känt är kanske Itrim, som han startade i Sverige för ett antal år sedan.

Men efter att ha köpt en gård i Tännäs i Funäsfjällen växte intresset för öl. Och för att starta ett bryggeri.

– Jag har alltid haft ett ölintresse, och vi ville att det skulle finnas ett bryggeri i vår fina fjällvärld, säger han.

För ett och ett halvt år sedan startade projektet, och till en början var det en testverksamhet. Härjebrygg började i liten skala för att se vilken kvalitet de kunde nå, och hur mottagandet skulle vara.

– Vi testade våra teorier i praktiken, och det gick bra. Nu vet vi att vi kan göra öl som folk tycker är gott och vi har ett kommersiellt gångbar produkt, säger Thörn.

Med den vetskapen i bagaget drog nästa stora projekt i gång. Ett helt nytt bryggeri är nämligen under uppbyggnad i Tännäs.

– Vi är i den gamla Konsumbutiken. Vi har blåst ut hela fastigheten och även byggt till. Det blir som ett helt nytt bryggeri på cirka 400 kvadratmeter.

Den lokala prägeln är viktig och hela tänket med lokalproducerat och hållbarhet tilltalar Greger Thörn. Bland annat är det bestämt att 15 procent av bryggeriets vinst ska gå till ett projekt för att rädda de svenska myskoxarna.

– Man kan inte bara säga att man jobbar med hållbarhet, mån måste visa det också.

När nybygget är klart och det nya bryggeriet är på plats kan Härjebrygg nå en årskapacitet på 150000-160000 liter. Då kommer det inte bara att säljas öl lokalt.

– Vi vill komma ut och vara med på dom stora mässorna i Sverige

Så här långt har det funnits en lager, en pale ale och en IPA från Härjebrygg. Men när det nya bryggeriet står klart ska den portföljen utökas.

– Då kommer vi även att jobba med folköl. Jag tror att vi kommer att kunna ta fram nya affärsverksamheter i samband med detta, där bryggeriet blir själva hjärtat, säger Greger Thörn.

Hans ambition är att ha bryggeriet i full gång till sportlovet. Då väntar en tid med massor av besökare i fjällvärlden.

– Jag hoppas att den första brygden ska finnas i våra tankar före jul.