Systembolaget ger svar om lågprisöl

Sara Norell från Systembolaget svar på Sveriges Bryggeriers krav på lägre alkoholskatt. Foto: Systembolaget..

Nu svarar Systembolaget på kritiken mot lägre lägstapris på öl. Dessutom håller man inte med Sveriges Bryggerier om att skatten på alkohol borde sänkas.

Beernews berättade häromdagen om den debattartikel som Sveriges Bryggerier publicerade i Svenska Dagbladet. Den skrevs efter att Beernews berättat om att Systembolaget föreslagit att de ska släppa öl för till exempel 6,90 kronor per burk under nästa år, och den nyheten fick stor spridning i såväl Sverige som Norge.
Nu kommer Systembolagets inköpsdirektör Sara Norell med ett svar på Sveriges Bryggeriers debattartikel, och hon tycker inte att det handlar om en prisdumpning eller att det här är ett dråpslag mot svenska bryggerier.

– Vi delar inte den bilden. Vi ser att många bryggerier verkar sälja lageröl till lägre priser på andra marknader än till Systembolaget. Den planerade lanseringen innebär inte att priset på öl blir lägre, sett till alkoholhalt. Vi vill erbjuda våra kunder en efterfrågad öl i en mindre förpackning, skriver Norell i Svenska Dagbladet

Hon ser fram emot att ha diskussioner med bryggerierna om det nya lågprisölet och menar att de kan vara med och påverka vilken produkt det här blir i slutändan.
– Denna öl utgör en liten del av våra lanseringar och av vårt butikssortiment, och är inget som förändrar vårt övergripande uppdrag och arbetssätt. Pris, alkoholhalt och ursprung är inte heller bestämt ännu utan det förs en dialog med våra leverantörer, menar Norell.
Hon skriver också att Systembolaget är ett alkoholpolitiskt verktyg och lyfter fram att tre av fyra svenskar står bakom Systembolaget.