Svenskt och brittiskt bäst bland nyheter

NYTT PÅ SYSTEMBOLAGET

Det kommer flera riktigt goda öl på Systembolaget i dag. Foto: Systembolaget.

I dag finns det nya öl på Systembolaget igen. Vi konstaterar att Cloudwater lever upp till förväntningarna och att Nynäshamn behärskar att brygga alla ölstilar.

Cloudwaters IPA är efterlängtad av många humleälskare och ölet gör ingen besviken. Vi gillar också Nynäshamns nya kvadrupel och även i övrigt fanns det flera goda öl.
Här är våra omdömen:

Haandbryggeriet Haandbakk
375 ml, 84,90 kr, 6,7 %, Flamländsk röd och brun öl
Syrligt med citrus och grapefrukt, lätta bärtoner och en tendens till trätoner. Bra öl som matchar de bättre belgiska ölen i stilen.
Nomada La Manchurita Kombucha Gose

330 ml, 27,90 kr, 4,0 %, Gose och lichtenhainer

Ölet var säljstoppat trots att det fanns i butik och kunde inte köpas under tisdagsförmiddagen.
Mikkeller Midsummer Dream
330 ml, 30,90 kr, 4,6 %, Amerikansk pale ale
Friskt humligt med brödiga malttoner, citrus och lätta parfymtoner. Helt okej öl.
Beerbliotek/Three Weavers There´s Still No Cure For The Common Birthday

330 ml, 34,90 kr, 8,0 %, Imperial/Dubbel IPA

Lätt gräsig humle men också en hel del maltiga toner där det finns toner av rågbröd. Friskt och välbalanserat, en klassisk dubbel-IPA där allt inte bara handlar om humle. God öl.
Cloudwater IPA
440 ml, 56,80 kr, 6,0 %, India pale ale
Cloudwater på Systembolaget är det många som väntat på och det börjar bra. Friskt humligt med modern touch där citrus och tropiska toner dominerar, ölet är förrädiskt lättdrucket och avslutas med en lätt beska som ger komplexitet. Riktigt gott.
GLOW Long Before You Were Born
330 ml, 30,90 kr, 6,8 %, India pale ale
Friskt och humligt med örtiga toner, hö och en del citrus. Maltbasen är ganska tydlig och ölet är fylligt och drar definitivt åt det lite mer traditionella IPA-hållet med en distinkt beska. Helt okej öl.
Nynäshamns Ångbryggeri Kvarnstranden Kvadrupel
750 ml, 129,30 kr,11,0 %, Abt och kvadrupel
Friskt med fruktiga toner, ölet drar åt det söta hållet men får balans av en lätt kryddighet, vissa druvtoner och en behaglig brödig maltbas. Starkt utan att bli spritigt. Mycket gott och kanske ett öl som blir ännu bättre av lite lagring.
Gulden Draak Brewmaster 2019
750 ml, 135,90 kr, 10,5 %, Belgisk mörk ale
Starkt och sött med belgiska jästtoner, en del russin, lätta kryddtoner och med en spritighet som balanserar till att bli för mycket. Okej öl.

Amundsen Dessert In A Can
330 ml, 50,90 kr, 10,5 %, Imperial porter och stout
Jag kan tycka om en hel del pastry stouts och har druckit riktiga höjdare från Amundsen, men här blir det lite väl sött. Blåbärssmaken finns där, men det blir nästan sockrigt sött. Gott om du gillar väldigt söta öl, men för mig blir det lite för mycket den här gången.