Svenska burkmaskinen redo för premiär

Bildspel

Bild 6 av 6

Det allra mesta fungerade som planerat under de tester som gjordes i slutet av förra veckan.

Nu finns den första svensktillverkade burklinan ute på marknaden. Företaget Pontum står för produktion och den första maskinen finns hos Hop Notch.

Att satsa på burkar är inte unikt i dessa tider, då allt fler bryggerier och konsumenter ser fördelar med den typen av förpackning. Men Hop Notch i Stockholm blir först i Sverige med en svensktillverkad burkmaskin anpassad för hantverksbryggerier.

– De kommer in från ett lite annat håll, så de har egna spännande lösningar, säger Jessica Heidrich, som driver Hop Notch tillsammans med Magnus Karperyd.

Pontum drivs bland annat av Magnus Carlberg, som är hjärnan bakom maskinen. Tanken är att fler exemplar ska produceras, och Pontum har tidigare gjort flasktappningsmaskiner.

– Den fyller sex burkar samtidigt, vilket gör den väldigt snabb. Den lägger även på alla sex lock samtidigt och till skillnad från många andra burkfyllningslinjer är denna en mottrycksfyllare, vilket ger möjlighet till väldigt låga syrenivåer och hög kvalitet, kommenterar Heidrich.

– Det är roligt att den är svenskbyggd och vi ska ha den som en kombomaskin för både flaskor och burkar. Den går att bygga om, säger Karperyd.

Maskinen är också förhållandevis liten, vilket passar bra på bryggerier där ytorna inte alltid är enorma.

– I vår affärsplan räknade vi med att använda CanMan i två år och sedan skaffa en egen maskin. Nu blev det lite snabbare än så. Vårt andra varumärke, Waxholms Bryggeri, ska vi ha kvar på flaska, säger Heidrich.

Den nya burkningsmaskinen ska nu användas i produktion, samtidigt som utvecklingen av den fortsätter. Maskinen är byggd med ett nodultänk och Heidrich konstaterar att det går att göra väldigt många olika inställningar.

– Just nu är det här enda exemplaret på marknaden, men jag är övertygad om att det kommer flera, säger Heidrich.