Svenska bryggerier nobbar Extravaganza

Även svenska bryggerier hoppar av Extravaganza. Stigbergets och Brewski kommer inte att delta efter att Heineken gått in som delägare i Beavertown.

Londonbryggeriet Beavertowns ölfestival Extravaganza var en succé i fjol med heta bryggerier och många besökare på plats. Men nu blir avhoppen till årets festival allt fler.

Beernews berättade i går om att Cloudwater och Brewdog beslutat sig för att inte delta och under dagen har även bland annat Modern Times och Dry&Bitter meddelat att de inte kommer. Nu har även två svenska bryggerier bestämt sig för att nobba ölfestivalen i september. Brewski och Stigbergets tänker inte vara med och har tackat nej till de platser de hade på festivalen.

– Det känns inte rätt när en stor aktör som Heineken kommit in i bilden. De säger inte ens hur mycket de köpt av Beavertown och då kan man räkna med att det är mycket, säger Marcus Tybell på Brewski.

Han har tillsammans med Marcus Hjalmarsson kommit fram till att Helsingborgsbryggeriet inte ska vara med i år.

– Tanken för mig med sådana här festivaler är att vi små bryggerier hjälper varandra. Vi kan inte stå bakom det här när det inte är craft längre, säger Tybell.

Även Stigbergets Bryggeri har beslutat sig för att inte delta i Extravaganza.

– Vi har tackat nej. Det ligger inte i vårt intresse att jobba med Heineken, säger Nils Hultkrantz.

Beslutet togs efter att alla på bryggeriet varit med och fått ha synpunkter. Därefter har Hultkrantz skrivit ett brev som skickats till Beavertown och grundaren Logan Plant, där man förklarar sig.

– Ingen här är intresserad av att samverka med Heineken. Sedan är jag personligen inte upprörd på Logan, jag respekterar att han väljer sin väg för bryggeriet. Jag tycker det är synd för jag hade gärna åkt på festivalen. Men det här känns rätt för Stigbergets.

Däremot tänker Omnipollo vara med på festivalen. Henok Fentie meddelar via Facebook att Omnipollo vill vara en positiv och bejakande kraft i ölvärlden och att man vill lägga hela sin tid på att få saker att hända.

Frågan är nu hur många avhopp som Extravaganza kan klara av. De som köpt förköpsbiljetter har gjort det i tron att de avhoppade bryggerierna ska vara med och det finns rykten som gör gällande att ännu fler bryggerier är nära ett beslut om att inte delta.