Svårt att hitta köpare till Zeunerts gamla bryggeri

En vanlig teknik förr i tiden, men idag desto ovanligare – öppna jäskar. Foto: Pressbild

2019 upphörde produktionen på Zeunerts i Sollefteå och ägaren Kopparbergs la ut bryggeriet till försäljning. Två år senare är bryggeriet fortfarande inte sålt.

Produktionen vid anrika Zeunerts i Sollefteå upphörde för ett par år sen och produktionen flyttades till Kopparbergs i Västmanland. Men att sälja bryggeriet i Sollefteå har inte varit så lätt. Med en årskapacitet på sex miljoner liter och öppna jäskar är det förmodligen ganska få befintliga bryggerier som är intresserade.

– Det ligger ute för försäljning och det är ingen panik – vi vill att det ska bli bra, säger Peter Bronsman, VD på Kopparbergs.

– Vi kommer inte att ge upp hoppet, jag hade gärna velat att det blev ett bryggeri där i framtiden.

Peter Bronsman, VD på Kopparbergs.

Lyckas inte försäljningen finns det många alternativ, enligt Bronsman. Hela tomten är på 16 000 kvadratmeter och kan förstås användas till annat om man inte hittar en bryggerirörelse som vill köpa det.

– Vi får se vad som händer, det finns mycket utrymme. Kanske nåt mindre bryggeri flyttar in i en del av det.

Bryggeriet är komplett med bryggverk och jästkar, det enda som saknas är tapplina. Bronsman avslöjar inte vilket pris man vill ha, men det verkar inte vara det viktiga i sammanhanget.

– Det är inga astronomiska summor och jag tror inte att det kommer att hänga på priset, utan på att köparen får ihop sin kalkyl.