Succéölet tillbaka i flera olika varianter

Come back för Gbg Beer Week 2016. Ja det är faktiskt sant även om den får ett nytt namn. Premiär är det nästa vecka.

Vi ska väl säga direkt att Gbg Beer Week 2016 inte blir exakt det samma, men mycket kommer att vara sig likt. Maltbasen och den stora mängden omältat korn blir den samma som originalet, men humlesorterna kommer att variera vid olika bryggtillfällen.

Originalet var gjord med humlesorterna Nelson Sauvin, Mosaic och Citra.

– När vi började göra den tog vi den humle som var allra bäst då. Sedan varierade ölet lite i kvalitet beroende på humlen under året. Nu vill vi använda samma maltbas och använda den humle som känns bäst för stunden, säger Nils Hultkrantz på Stigbergets.

Ölet kommer att få namnet New & Improved Gbg, och den första varianten är redan bryggd. Den innehåller humlesorterna Enigma, Citra och Galaxy och kommer att ha premiär i nästa vecka.

Gbg Beer Week 2016 blev en total succé och rankades som en av världens allra bästa india pale ale på sajten Ratebeer. Ölet var först tänkt att bara finnas under Göteborgs ölvecka förra våren, men efter sommaren bestämde sig Stigbergets för att brygga den återkommande fram till årsskiftet. Tidigare i år bryggdes dessutom en variant av den hos Warpigs i Köpenhamn.

Nu gör den alltså come back igen och Stigbergets kommer att göra flera varianter av den med olika humlesorter varje gång.

Maltbasen till Gbg Beer Week kommer också att användas som grund vid en del av de samarbetsöl som Barnaby Struve ska brygga i England och USA under hösten.

– Man kan säga att Beer Week lever vidare fast i en ny och ständigt föränderlig skepnad, säger Nils Hultkrantz.