Mopedbil med öl i tanken

Centralbryggeriet i Linköping har nog inte den största bryggeribilen i Sverige, men antagligen en av de charmigaste.

När Centralbryggeriet skulle skaffa en bryggeribil vände man blickarna söderut och då specifikt Italien.
– Vi sprang på en Piaggio Ape på en mässa i Tyskland, med inbyggd ölkyl och tänkte att vi ville ha en sån också, säger Viktor Hansen, bryggmästare och vd på Centralbryggeriet.
Och så blev det. Men till skillnad från bilen de sett i Tyskland ville de ha förstås tappkranar på den också.
– Vi köpte den ny och hittade en firma som kunde fixa kranar och kyl. Sen är det lastutrymme i den så att vi får in en hel del fat och flaskor också.
Ska man vara helt korrekt så är Piaggio Ape inte en bil utan klassas som moped. Så några långa sträckor åker den inte. Men den används lokalt.
– Det var inte så mycket på våren, men nu på sommaren har varit lite mer. Vi har haft den på restauranger för mini tap takeovers, total fyra olika ställen i år.

Tanken är även att den ska kunna användas vid företagsevent där företag då privatimporterar ölen från bryggeriet via Systembolaget.

– Vi hade en idé om att kunna bogsera den längre sträckor för att ha den som mässmonter, men eftersom det inte får göras i högre hastighet än 30 km/t så går ju inte det heller.
– I stället funderar vi på att köpa en kärra för att kunna köra runt den, men vi har inte kommit så långt med det än.
Bilen är rejält brandad och enligt Viktor märks den när bryggeriet tar ut den.
– Vi får väldigt mycket kommentarer, den syns rätt bra. Bland annat hade vi med i en studentkortege i Linköping, och då märktes det att den var uppskattad.

  • Piaggio Ape
  • Märke: Piaggio Ape
  • Årsmodell: 2017
  • Pris: 120 000 inklusive customdelar
  • Extra: Tre tappkranar och kyl.
  • Kapacitet: Tolv fat