Viktor vill ersätta dyra flaskorna med burkar

Viktor Hansen på Centralbryggeriet. Foto: Privatbild

Nu är året 2022 slut och vi har gått in på ett nytt år, och enkäten fortsätter ett tag till.

Den här gången är det Viktor Hansen på Centralbryggeriet som besvarar våra frågor.

Vilket svenskt bryggeri har imponerat mest på dig under 2022? 

– Närke Kulturbryggeri. Jag är glad att bryggeriet lever kvar, det vore en stor förlust för öl-Sverige om de la ner. Skotsk-Kaggen -21 kan vara det bästa jag testat i år.

Vilken blir den viktigaste politiska frågan för bryggerier under 2023?

– Beroende på bryggeriernas storlek så kommer svaren nog skilja mellan gårdsförsäljning och differentierad alkoholskatt. För vår det är det utan tvekan det sistnämnda. Förslaget som Sveriges oberoende bryggerier presenterat är bra och granskas det seriöst borde sittande regering även bifalla det.

Lågkonjunkturen är här och under hösten har en del bryggerier lagt ner sin verksamhet. Förändrar ni något under 2023 på grund av det ekonomiska läget?

– Vi har lite olika idéer och förslag på hur vi behöver arbeta framåt. Vissa delar har blivit ohållbart dyra. Flaskor är ett sådant exempel, så en burklina är nog mer aktuell nu än tidigare.

Vilket blir det största projektet för ert bryggerier under 2023?

– Vi kommer fortsätta utveckla vår ”arena” och bygga vidare ännu mer på eventdelen, i våra resturanglokaler kan vi samla upp emot 1400 personer så det kommer bli fler och större happenings. Vår bryggpub har vi heller inte öppnat upp för allmänheten än vilket vi kommer göra under 2023.

Vilken ölstil vill ni helst brygga mer av under 2023?

– Vi gjorde en fatlagrad historia tillsammans med romföretaget H.a.r.r.e.l i Norrköping för några år sen som blev mäkta bra, kanske har vi utrymme för fler såna projekt nästa år.

Kommer ert deltagande på ölfestivaler att förändras under 2023?

– Vi har varit ganska restriktiva generellt med mässor genom åren. Främst då de är väldigt tidskrävande och oftast bara är förenade med höga kostnader där arrangörerna tar den stora delen. 2023 kommer vi besöka Linköping Beer Expo och återigen arrangera vår egen mässa som blev en grym succé ifjol, Folkes Fölbitarfest, där vi fokuserar på endast lokala producenter. Eventuellt, om ork finns, så kommer vi även besöka någon annan som arrangeras av folk i branschen.

Nyfiken på vad de sa förra året? Du hittar alla svar här.  Och svaren i den här omgången fyller vi på med här.

Är du bryggare och vill vara med i enkäten? Mejla oss.