Massor av bryggerier tioårsjubilerar

2014 startade inte mindre än 51 bryggerier i Sverige. Året kan sägas inleda den svenska hantverksbryggeriboom som först i och med pandemin stannade av. Tio år senare har ett antal av bryggerierna försvunnit, medan andra etablerat sig som några av landets mest omtyckta ölproducenter.

För tio år sedan verkade tillväxten inte veta några gränser på den svenska hantverksölsscenen. Under 2014 startade drygt 50 bryggerier på ett eller annat sätt upp verksamheten. Det betyder att ett glatt gäng små svenska hantverksbryggerier i år firar sitt tioårsjubileum.

 

Den 23 mars håller exempelvis O/O Brewing en tioårsfest där allt en gång startade, nämligen i nuvarande Stigbergets Shangri-Las lokaler på Gamla Varvsgatan i Göteborg. Men hela den innevarande veckan präglas av jubileumsfestligheter. Den 20 mars firade bryggeriet på Jernbruket i Floda. Den 21 mars stod Olle Andersson och Olof Andersson i baren på sin egen O/O Bar på Bangatan och serverade några av de cirka 150 öl de hunnit brygga sedan starten. Under fredagen kommer danska Bad Seed till O/O Bar och kör en tap-takeover.

 

Beernews skickade ut en enkät till några av de andra bryggerierna som fyller ett decennium under 2024, för att ta tempen på deras första tio år.

 

1. Hur har de första tio åren varit för ert bryggeri?

2. Hur ska ni fira ert tioårsjubileum?

3. Vad är planerna för de kommande tio åren?

 

Barlingbo Bryggeri, Niklas Gustafsson

1. De första tio åren har varit utmanande och stundtals slitsamma men vi har haft väldigt kul under tiden. När vi startade bryggeriet var det ett litet hobbyprojekt, vi hade inte så stora ambitioner, mer än att det skulle vara just roligt. Årsbudgeten var på ca 10 000 flaskor, varav 8-9 000 skulle säljas på sommaren. Vi sålde hela 60 000 flaskor via Systembolaget det första halvåret. Efterhand som volymerna växte kom nya utmaningar som vi tagit oss igenom. Idag omsätter vi 17 miljoner kronor, en fantastisk siffra som ligger en bra bit från våra första ambitioner.

2. Vi kommer att fira med någon form av aktivitet vid bryggeriet och vi lanserar en jubileumsöl i juni som kommer att finnas i begränsad upplaga.

3. Planerna för framtiden är att fortsätta ha roligt på jobbet, sannolikt kommer det några nya produkter och troligen nya marknader. Vi har sett att många av våra kollegor satsar på gin som ett komplement till öl, det kommer vi nog inte att ge oss in i, men det finns andra roliga idéer som jag inte kan berätta om just nu.

 

Brewski, Marcus Hjalmarsson

1. Väldigt bra till hyfsat bra till inte alls bra om vi summerar.

2. Troligtvis stilla.

3. Etablera oss mer lokalt samt växa i övriga Norden.

 

Centralbryggeriet, Viktor Hansen

1. Det är svårt att kortfattat beskriva ett decennium. Det har varit en spännande resa och en ynnest att ha fått vara med och bidra till hur ölsverige har formats. Branschen är väldigt svajig vilket ger lite extra tunga perioder men bidrar även åt extra roliga stunder. Jag är glad över alla nya kontakter, kollegor och vänner hantverket har gett mig.

2. Vi har tänkt att fira dels genom att släppa tio nya produkter, vi får se om vi lyckas, och även genom att styra upp tio events med någon extraordinär grande finale. Men närmast jobbar vi för fullt med ”Folkes Fölbitarfest”, en superlokal dryckesmässa där vi bjuder in Östergötlands dryckesproducenter. Den äger rum första lördagen i maj – May the 4th be with you!

3. De kommande tio åren är svåra att sia om, men vi kommer fortsätta vår resa att bygga upp vårt bryggeri mot en slags arena, en självklar samlingspunkt för människor, mat och malt.

 

Danderyds bryggeri, Peter Scholtze

1. Våra första år har varit väldigt spännande och givande. Vi har träffat kollegor från hela världen, samt en mängd trevliga ölentusiaster. Det roligaste är att se hur vårt varumärke sakta blir mer och mer känt och uppskattat.

2. Vi har inte bestämt hur vi ska fira vårt tioårsjubileum, men att göra något lite extra på ölets dag låter som ett bra alternativ.

3. Om tio år hoppas vi att vi fortfarande har gnistan och lekfullheten kvar. Kanske har vi något större bryggeri också där vi kan utvecklas. Det skulle också vara bra att ha någon som hjälper oss med marknadsföring.

 

Fjäderholmarnas bryggeri, Pelle Ågren

1. Vi har självklart växt både som bryggeri och som individer sedan vår start den 1 maj 2014 och det har varit en utmanande och lärorik resa. När jag och Andreas drog i gång bryggeriet så var vi hembryggare och förstod nog inte riktigt hur stor skillnad det var mellan kommersiell bryggning och att koka vört i garaget. Men vi körde på med vår brew pub på Fjäderholmarna där vi kapacitetsmässigt slog i taket runt 2017. Tre år senare, mitt under brinnande pandemi, tog vi över ett produktionsbryggeri i Bro där vi hade en betydligt större kostym att fylla. Här har vi utvecklat både kvalitet och sortiment och känner att vi nu verkligen är något på spåren.

2. Vi tänker fira ordentligt. I juli släpper vi en jubileumslager som är en kraftfull, torrhumlad modern lager. I augusti bjuder vi in till ett riktigt tioårskalas på Fjäderholmarna. Det blir en hyllning till tio fina år och ett avstamp för nästa tio.

3. Vårt långsiktiga mål är att uppnå ökad tillväxt och fortsätta förbättra kvaliteten samtidigt som vi fortsätter att entusiasmera och utbilda fler om svensk craftbeer. I tioårsplanen ligger också en ny etablering i stan på agendan. Samtidigt måste vi vara ödmjuka inför världsläget och vara redo för snabba anpassningar. Med det sagt så ser vi med hopp på framtiden och att vi tillsammans med övriga bryggerisverige har en spännande tid framför oss.

 

Nya Carnegiebryggeriet, Joakim Losin

1. Visst är det tio år sedan vi bryggde vår första Keller, men historien går längre tillbaka än så och vi tänker oss att vi fyller 10(0) år. Nya Carnegiebryggeriet är resultatet av de mångas prestationer, allt ifrån alla de som har jobbat hos under åren, till alla de som trodde på vår idé och valde att investera i oss, till vänner, grannar och familj, via tv-personligheter, krogprofiler, ett ”family office”, till ägargruppen bakom före detta Carnegie AB, Carlsberg och Brooklyn Brewery, vars öl vi även brygger här i Sjöstan. Visst har det varit upp och ned under åren, men vi är så stolta över vad vi har åstadkommit så här långt, våra craftbryggar-seminarier som vi gjorde tillsammans med Garrett Oliver och naturligtvis alla de över 200 olika brygder som vi har släppt. Särskild stolta är vi naturligtvis över vår Kellerbier och vår storsäljare 100W, som togs fram som just bryggd nummer 100.

2. Vi kör som sagt på som om vi fyller hundra år. Årsdagen av vår första bryggd är redan avklarad. Den 18:e maj kör vi ett lite större kalas på bryggeriet och alla Sveriges bryggare och ölälskare är välkomna. Kall Keller utlovas. Sedan följer ett antal ölsläpp under året och möjligheter att fira.

3. Vi vill fortsätta att se till att brygga Kellerbier och våra andra öl här i Sjöstan samt fortsatt ha vårt bryggeri öppet för branschvänner och besökare. Vi tittar på hur vi kan fila på att göra vårt miljöavtryck än mindre, något som varit med oss från allra första början. Samt att någon gång i framtiden få klura på ett recept till en 10kW lansering.

 

Remmarlöv Gårdsbryggeri, Håkan Nilsson

1. De första två-tre åren var tämligen omtumlande med expansion, tillbyggnad och installation av mer utrustning. Efter något år planade tillväxten ut och vi hittade en vardag med produktutvecklande och innovation.

2. Vi släpper en del favoriter i repris med vår 10-årslogga på. Det blir även lite extra firande på vår sommarpub som öppnar i juli.

3. Vi vill fortsätta att växa och utvecklas på vår inslagna väg med mer egenodlade råvaror och ett fördjupat hållbarhetsarbete. Det ligger nära vårt DNA och känns naturligt där vi ligger på den skånska landsbygden.

 

Westerbottens bryggeri, Anders Karlsson

1. Som så många andra hantverksbryggerier startade vi som ett kompisgäng som gillade öl och att umgås. Efter nästan 20 år som källarbryggare tyckte vi att det var dags att fler skulle få chansen att smaka våra stilrena öl. Sommaren 2014 släppte vi våra allra första öl. Och på den vägen är det. Vi är totalt otrendiga och fortsätter vår vana trogen att i sakta mak släppa en eller ett par öl per år, öl som bygger på en månghundraårig europeisk bryggartradition, men skapade så som vi tycker att den lager, bitter, veteöl, IPA och så vidare ska smaka.

2. Vi kommer att fira i samma stillsamma takt som vi släpper våra öl. Vi funderar på en unik jubileumsöl. Vi döper ju alla våra öl från platser i Västerbotten, så det gäller att hitta ett passande jubileumsnamn – förslag mottages tacksamt. Och vem vet, vi kanske att vi till och med ordnar en jubileumsfest.

3. När vi byggde upp verksamheten inför starten 2014 lät vi Verner von Heidenstams uttryck vara vår ledstjärna: ”Bättre lyss till den sträng som brast, än att aldrig spänna en båge”. Nu har vi både spänt bågen och avlossat ett antal pilar, vi har alltså förverkligat vår dröm. Hur det ser ut om tio år är skrivet i stjärnorna. Vi fyra delägare närmar oss pensionen med stormsteg, men det vore kul att hålla på några år till.

 

Följande bryggerier startade i Sverige 2014:

 • Aktiebolaget Centralbryggeriet
 • Alnöl
 • Barlingbo Bryggeri
 • Blå Bergen Bryggeri
 • Bottenvikens Bryggeri
 • Brewing Költur
 • Brewski
 • Bryggeri Portvakten
 • Bröderna Bommen Bryggeri
 • Café Proviant
 • CAP
 • Coppersmiths
 • Danderyds Bryggeri
 • Egnells Bryggeri
 • Fjäderholmarnas Bryggeri
 • Fulltofta Gårdsbryggeri
 • Heavy Metale Brewery
 • Hemberga Brunn
 • Hop Shed
 • Hönsinge Hantwerksbryggeri
 • Jackdaw Brewing
 • Järvsö Bryggeri
 • Kackelbryggeriet
 • Kristianstads bryggeri
 • Kvarnagårdens Bryggeri
 • Late Night Brewing
 • Lilla Ölfabriken
 • Limhamns Bryggeri
 • Macken Bryggeri
 • Modernist Brewery
 • Morgondagens Ekologiska
 • Norrköpings Bryggeri
 • Nya Carnegiebryggeriet
 • O/O Brewing
 • Qvarnarps Bryggeri
 • Remmarlöv Gårdsbryggeri
 • Sahtipaja
 • Sandt Brewery
 • Sideburn Brewery
 • South Side Brewing
 • Spisbryggeriet
 • Strandlida Bryggeri
 • Sundbybergs Köksbryggeri
 • Tempel Brygghus
 • The Beer Factory Leksand
 • Trädskogens Bryggeri
 • Villovägens Bryggeri
 • Västra Ämterviks Bryggeri
 • Westerbottens Bryggeri
 • Åsalid Falköpings Bryggeri
 • Äppelbo Bryggeri

Bland bryggerierna som inte längre finns kvar märks bland andra: Morgondagens ekologiska bryggeri, Spisbryggeriet, Sundbybergs Köksbryggeri, Trädskogens bryggeri, CAP, Late Night Brewery och Tempel.