”Kom som du är – varje gång du passerar”

Varje vecka lyfter Beernews ett ställe – det kan vara en bar, pub, krog eller ett taproom – där ölet är centralt och bidrar till såväl upplevelse som stämning. Helt enkelt ett ställe som våra ölhjärtan bankar lite extra för. Veckans ölställe är Åre Ölkafé i Åre.

 

Kom som du är! Och tro oss, på få platser varierar “varandet” så mycket som på Åre Ölkafé. Här följer gästerna ortens säsonger, väder och dess specifika aktiviteter. Vintertid är det pjäxor, såväl längd- som utförsvarianterna, som klapprar mot stengolvet. På sommaren är det tajta cykelbyxor eller vandrarkängor som dominerar.

 

Krogen ligger i det gamla stationshuset i centrala Åre, på en av tågstationens perronger, så visst finns här också såväl ankommande som avresande gäster. Faktum är att oavsett om du bor i byn eller bara är på besök, är det här en plats som du inte bara ofta passerar – utan lätt stannar till vid. Ibland för en vällagad husmanslunch eller bara för en delikat fika – men i ärlighetens namn allra helst för en sejdel lokalbryggt öl.

 

Åre Ölkafé drivs av åreprofilerna och paret Calle Nygren och Jennie Leijon, som också driver stans enda gastropub, Parkvillan, 150 meter upp i backen. Parets engagemang för öl, hållbarhet, hantverk och lokalproducerade råvaror sträcker sig långt tillbaka i tiden och genomsyrar hela upplevelsen genom drycken, maten och stämningen.

 

Den stora öppna lokalen är fint bevarad med virkade spetsgardiner och gamla möbler som kontrasterar snyggt mot den vitkaklade baren med framträdande kopparrör och kranar för ölen. Det nära samarbetet med Åre Bryggcompagni, där Calle också är delägare, märks tydligt och visst är det Fjällen pale ale och Community pilsner som är krogens storsäljare.

 

Här behöver du inte boka bord, utan alla får plats och alla trivs. Åre Ölkafé är ett glimmande guldkorn i stor kontrast till ortens många koncept- och säsongskrogar.

Förra veckans ölställe:
• “Antitesen till den moderna ölbaren” – Pivo, Malmö.