Succeduon tar paus – men ska expandera

Bryggeriet Fermenterarna tar en paus i verksamheten. Men bara för att få tid att skala upp och skaffa nytt större bryggverk.

Det var i februari i år som Fermenterarna hade premiär för sina öl, och succén lät inte vänta på sig. Ryktet om deras goda suröl spred sig snabbt och ölen var sålda innan de ens hade hunnit brygga dom.

Under sommaren var det fullt tryck och så har det fortsatt. Men nu blir det en paus i verksamheten, bryggverket på 200 liter är sålt och man lämnar lokalen inom kort.

– Det senaste halvåret har allt gått över våra förväntningar. Nu är tanken att satsa rejält, men vi behöver lite tid innan allt är klart, säger Anna Claesson, som driver bryggeriet tillsammans med Niklas Aronsson.

Planen är att vara kvar i Strömstad-trakten och Anna Claesson kommer att fortsätt att jobba på sin restaurang på Koster. Men tanken är att Niklas Aronsson ska jobba heltid på bryggeriet, med god uppbackning av Anna.

– Den här perioden har gett oss självförtroende och en tro att vi kan leva på det här. Tanken är att göra en rejäl satsning, säger Claesson.

I dagsläget tittar man på olika alternativ för ny bryggerilokal, och även ett nytt bryggverk finns med i planeringen. Förhoppningen är att vara i gång med produktion igen runt nyår.

– Vi vet ungefär vad vi vill ha, men inget är klart ännu. Vi har en bild av vad vi vill och hoppas kunna ta beslut snart, säger Claesson.

Surölen lär vara i fokus även i fortsättningen även om det kan dyka upp andra ölstilar också.

– Vi ska bland annat riktia in oss en del på norrmännen. Vi är verkligen nöjda med responsen så här långt. För oss var det ett stort steg att gå från hembryggare till att satsa mer. Nu känns det superroligt att kunna ta nästa steg, säger Claesson.