Succéduon bryggde IPA hos Stigbergets

BIldspel

Bild 1 av 3

Nils Hultkrantz var värd för Matthew Manahan och Sam Richardson som hälsade på.

 

Ständiga köer i Brooklyn och rusning efter öl i Rochester. Männen bakom Other Half har fullt upp, men under onsdagen tog de sig tid att brygga öl hos Stigbergets i Göteborg.

Other Half är en framgångssaga ända sedan starten för drygt fem år sedan. Varje helg är det kö utanför deras tap room då de släpps ny öl.

De är inte ens nära att kunna brygga så mycket öl som de skulle kunna sälja och nu har de dessutom startat ett nytt bryggeri i Rochester, cirka sex timmar bilfärd från Brooklyn.

– Det är både ett stort och ett litet steg med Rochester. Det blir en helt ny anläggning för oss, men samtidigt är bryggeriet inte så stort, säger Sam Richardsson.

Det var när de fick veta att bryggeriet Nedloh hade lagts ned som de snabbt slog till. Till bryggeriet hör också en farm där det finns planer på att odla frukt som sedan kan användas i egna öl.

– Det är allas dröm att kunna göra så här, och satsa på suröl med egen frukt. Det finns dessutom många andra farmer runt oss och vi samarbetar gärna med dom, säger Matthew Manahan.

Richardson och Manahan är två av tre grundare till Other Half. I Brooklyn har deras bryggeri blivit ett måste att besöka för ölnördar som åker till New York. Redan nu har även ölfolket hittat till bryggeriet i Rochester.

I det första bryggeriet kan de producera uppemot 1,7 miljoner liter per år, i Rochester blir maxkapaciteten runt 600 000 liter.

Turen var dessutom på Other Halfs sida när det visade sig att Eric Salazars fru hade sina rötter i Rochester. Salazar jobbade under många år med suröl på New Belgium och rankas bland de allra mest kunniga i USA när det gäller den typen av öl. Nu jobbar han för Other Half.

– Han är den trevligaste kille jag har träffat och han är så ödmjuk trots att han kan så mycket och har varit med så långe, säger Manahan.

Mycket på gång på hemmaplan alltså, men det stoppar inte Richardson och Manahan från att tillbringa en vecka i Europa. De har bryggt öl i bland annat Estland och under onsdagen var det dags att brygga hos Stigbergets i Göteborg.

– Det blir en india pale ale som vanligt, säger Richardson med ett skratt.

Stigbergets har inte sparat på råvarorna när det gäller den här brygden.

– Vi vill göra den extrem och har aldrig använt så här mycket humle. Det blir massor med humle i torrhumlingen och vi ska även använda cryohops, säger Oli Banks från Stigbergets.

Efter en tap takeover under onsdagskvällen väntar Köpenhamn och Mikkellers stora ölfest. Där är Other Half ett givet kort.

– Det är en galen festival, men väldigt bra, säger Richardson.