Största ölfestivalen planerar som vanligt

Hop Notch var utställare på förra årets festival i Nacka Strand. Målet är att festivalen genomförs som vanligt i höst trots corona-virusets härjningar. Foto: Ronny Karlsson.

Festivaler har stoppats runt om i landet. Men för Stockholm Beer kan corona-krisen innebära fler festivaldagar än planerat.

Stockholm Beer & Whisky Festival är Sveriges i särklass största ölfestival med långt över 30 000 besökare på två helger i september och oktober.

Grundaren Marianne Wallberg räknar med att festivalen blir av även i år. Detta trots att corona-viruset härjar som värst just nu i landet.

Men företaget hade planer för betydligt fler evenemang under året.

– När begränsningen med 500 personer på en plats kom ställde vi in allt under våren. Två konsulter och några timanställda har fått gå hem. Vi har många internationella gäster på våra evenemang och när det blev svårt att flyga påverkade det också. säger Marianne Wallberg.

Men när det gäller den populära ölfestivalen i höst är Wallberg fullt inställd på att köra som vanligt.

– Vi räknar med att mässan blir av och jobbar utifrån det. Vi har skickat ut kontrakten till utställarna men bett dom att inte skriva på. Vi fakturerar ingen anmälningsavgift ännu.

Redan före corona-krisen hade Wallberg och hennes kollegor bestämt sig för att ha fem festivaldagar i stället för sex. Det var då andra torsdagen som skulle försvinna.

– Utställarna ville ha en dag mindre och vi lyssnar på dom. Men beroende på hur det ser ut i höst kan vi i stället behöva ha fler öppetdagar om vi inte kan ha lika många besökare på plats samtidigt. Då kommer kanske den torsdagen tillbaka, säger Wallberg.

Årets festival genomförs 24-26 september samt 2-3 oktober. Men det kan alltså bli någon extra dag beroende på vilka restriktioner som eventuellt finns kvar i Sverige efter sommaren.