Storsäljare stoppas på grund av burkbrist

Krönleins har stoppas leveranserna av flera storsäljare till Systembolaget på grund av burkbristen. Foto: Montage.

Burkbristen blir allt större för de svenska bryggerierna. Nu tvingas bland annat Krönlein att plocka bort populära öl från Systembolaget.

 

Beernews har tidigare berättat om burkbristen och hur den slår mot både stora och små bryggerier. Ett problem har varit för många bryggerier om de önskar fler burkar på grund av att företaget utvecklas.

Men även för de större bryggerierna skapar burkbristen problem. Krönleins har i perioder tvingats att avbryta distributionen av vissa öl till Systembolaget.

 – Vi får inte de burkar som vi behöver. Vi har tvingats att stänga ner vissa produkter i tre veckor innan vi kan släppa på dom igen, säger Tage Krönlein, vice vd på Krönleins.

Det handlar då om Three Hearts Premium och Three Hearts 7,5 som varit bortplockade och även ölet Crocodile kommer att tas bort från hyllorna. Detta då man helt enkelt inte har burkar nog för att förpacka ölen.

Det leder förstås till minskad försäljning och inplanerade bryggningar får ställas in.

– Det påverkar absolut vår ekonomi. Jag söker folk nu för att få veta mer om hur det blir i framtiden. Men vi räknar med samma problem åtminstone i augusti också, säger Krönlein.

Han hoppas förstås på en snabb lösning och ser det som positivt att de svenska krogarna kan ha öppet mer. Det borde nämligen bädda för att mer öl paketeras på fat.

– Kanske blir det en bättre balans snart igen.

Tage Krönlein säger att företaget Ball, som är klart klart dominerande aktören i Sverige, kvoterar ut de burkar man kan få fram till svenska bryggerier och han tror att problemet finns hos många fler än bara Krönleins.

– Det har varit problem sedan i våras. jag skulle tro att även många mikrobryggerier har jätteproblem, säger han.