Stopp för folköl även i Jämtlandskommun

Jesper Jemtehed hotades med indraget provsmaknipngstillstånd om han fortsatte med folköl i REKO-ring. Foto: Ronny Karlsson.

Även i Jämtland finns olika tolkningar när det gäller folköl i REKO-ringar. Östersund hotar med indraget provsmakningstillstånd medan det är fritt fram i grannkommunen Åre.

 

Det är bryggeriet Jemtehed & Brande i Brunflo som sprungit på problem med att sälja öl i en så kallad REKO-ring. Beernews berättade i går om hur grannkommuner i Värmland gjorde helt olika tolkningar av alkohollagen och det är på samma sätt i Jämtland.

Jemtehed & Brande har sin verksamhet i Östersunds kommun och där har man stoppats från att sälja sin folköl i den lokala REKO-ringen.

– Vi har inte samma syn på det här som kommunen har. De hotade till och med att dra in vårt provsmakningstillstånd om vi fortsatte, berättar Jesper Jemtehed.

Hans bryggeri har en provsmakningsbar i bryggeriet och vill förstås inte riskera det tillståndet, så det vara bara att rätta in sig i ledet. Samtidigt förvånas man över att det är helt okej med denna typ av verksamhet i grannkommunen Åre.

– Här säger dom att tillståndet ryker för att vi visar att vi inte är bra på att följa alkohollagen om vi säljer folköl i REKO-ringen. Vi har försökt att diskutera fram och tillbaka men kommer ingenstans.

I Värmland är ärendet överklagat till Förvaltningsrätten och även om det kommande beslutet kan överklagas, blir det ändå en fingervisning om vad juridiska experter säger om folköl och REKO-ringar.

– Vi avvaktar domen i Värmland och hoppas att det blir ett positivt besked där, säger Jemtehed.