Skåne säger ja till folköl i REKO-ringar

Ulrik Jönssons jobb med att få svar om REKO-ringar ledde till en rekommendation från Länsstyrelsen som säger ja till den typen av försäljning. Foto: Ronny Karlsson.

Först fick han nej av sin hemkommun. Men nu har Ulrik Jönsson fått klartecken för folkölsförsäljning i REKO-ringar i hela Skåne.

Det var i förra veckan som Beernews berättade om Åhus Bryggeri och hur Kristianstads kommun sade nej till försäljning av folköl i så kallade REKO-ringar. Åhusbryggeriets grundare Ulrik Jönsson beslutade sig då för att kolla med alla skånska kommuner och då tog det fart. Länsstyrelsen kopplades in och nu finns riktlinjer för hela Skåne.

”I dagsläget kan Länsstyrelsen inte se att det finns något hinder för bryggerier att även sälja folköl på andra ställen än på bryggeriet/tillverkningsstället. Länsstyrelsens råd utgår ifrån rättsläget så som det ser ut idag men kan komma att ändras om ny praxis kommer på området”, skriver man till kommunerna.

Ett besked som förstås gläder Jönsson.

– Det är dessutom inte begränsat till REKO-ringar utan det är helt okej att leverera folköl till kunder efter en swish-betalning, säger han.

Kristianstads kommun har också ändrat på sitt beslut och följer Länsstyrelsens rekommendation.

– De hörde av sig och bad om ursäkt för eventuell missad försäljning den gångna helgen. Jag tror det här kommer att underlätta för många och varför skulle det här vara begränsat till bara Skåne, frågar sig Jönsson.

Det var Karlskoga kommun som beslutade sig för att överklaga en dom från Förvaltningsrätten i Karlstad, där man ville tillåta folköl i REKO-ringar. Överklagandet gör att det fortfarande är stopp för den här typen av försäljning där, men i Skåne gör man alltså en helt annan bedömning.

Inte minst var det viktigt med Länsstyrelsens rekommendation för att få samma regler i olika kommuner.

– De allra flesta kommuner som jag pratat med har hört av sig och sagt att de ska följa de här rekommendationerna. Nu ska jag försöka att göra samma sak med provsmakningarna av öl så att vi kan synka reglerna och ha samma förutsättningar i alla kommuner, säger Jönsson.