Nya turer väntar för folkölsförsäljning

Hans Skan och Johan Eklund på Wermlands brygghus ser ut att få vänta med folkölsförsäljning i Karlskoga, trots fredagens dom i Förvaltningsrätten. Foto: Peter Lindh

Räkna med fortsatt strid om folkölsförsäljningen i Karlskoga. Kommunen tänker nämligen överklaga beslutet om att tillåta folköl i så kallade REKO-ringar.

I fredags kunde Beernews berätta om att Förvaltningsrätten i Karlstad gav Wermlands Brygghus rätt i frågan om att sälja folköl till privatpersoner via REKO-ringar i sociala media. Bryggeriet hade redan tidigare fått klartecken från flera andra kommuner, men i Karlskoga sade man nej.

När Förvaltningsrättens dom kom jublades det på bryggeriet i Kristinehamn, men nu ser ärendet ut att få ännu en vändning. Karlskoga kommun tänker nämligen överklaga domen.

– Den här domen ändrar ingenting, eftersom det är i första instans. Bryggeriet måste fortfarande göra en anmälan till oss för att kunna sälja, säger förvaltningschefen Trond Reimers, till tidningen NKP.

Han menar att det är problem med tillsynen som ligger bakom Karlskoga kommuns inställning i frågan, och ser helst att frågan drivs hela vägen upp till högsta instans.

– Beslutet vinner laga kraft tidigast tre veckor efter kungörande. Så vi kommer överklaga domen eftersom vi vill ha en prejudicerande dom som visar hur man ska bedöma frågan kring lokala bryggerier. Sedan får vi se om nästa instans beviljar prövotillstånd, säger Reimers till NKP.

Därmed verkar det alltså som att Wermlands Brygghus får vänta med sin försäljning via REKO-ringar i Karlskoga, samtidigt som den försäljningen går bra i andra värmländska kommuner.