Stockholm Brewing gillar experiment

Tomas Hallgren, Mimmi Pettersson och Michel Ahlin-Wigardt på Stockholm Brewing. Foto: Ronny Karlsson.

Experimentlustan betyder mycket för Stockholm Brewing. Den har också tagit bryggeriet snabbt framåt sedan starten 2010. Nu väntar en satsning på lambic-inspirerad öl.

– Det är roligt, och lite okontrollerbart, säger bryggaren Michel Ahlin-Wigardt.

Stockholm Brewing har haft en fin utveckling de senaste åren. Deras experimenterande med öl har tagits emot väl av konsumenterna, och bryggeriet har varit med på festivaler som CBC, Brewskival och Mikkeller Beer Celebration i Boston under hösten.

– Vi har en snacksalig engelsman som heter Olly Bartlett, det är han som ser till att sådant där sker, säger Thomas Hallgren, som  är bryggare och delägare.

Det experiment som just nu ligger bryggeriet närmast hjärtat är spontanjäst öl. Från början hade man två träfat för lagring av öl, nu finns det 20 fat i källaren.

– Vi ska göra lite olika ljusa basöl och det blir en hel del frukt. Vi ska göra mer suröl med inspiration av lambic, säger Ahlin-Wigardt.

– Vi har inte så mycket plats just nu, på sikt ska det bli fler fat, säger Hallgren.

I fjol bryggde man cirka 70 000 liter öl, i år ökar man till 120 000 liter. Med nuvarande lokal och bryggverk ligger max på cirka 150 000 liter öl. Man var också mycket tidiga med att erbjuda smakprov i en lokal i anslutning till bryggeriet i närheten av Skanstull.

– Det händer saker hela tiden, det är verkligen roligt, säger Mimmi Petterson, som anställdes som säljare i somras.

Kanske är det tack vare en del festivalbesök som exporten också börjat att ta fart för Stockholm Brewing.

– Det går en hel del öl till Finland, och vi säljer till Estland, Danmark och Norge, säger Tomas Hallgren.

Planer finns också på en del intressant samarbeten med utländska bryggerier. Men där är gänget lite hemlighetsfulla än så länge.

– Den som lever får se, säger Tomas Hallgren.