Spendrups redo att storsatsa på handsprit

Den första leveransen med handsprit gick till Region Dalarna. Foto: Pressbild.

650 000 liter sprit blir över varje år när Spendrups producerar alkoholfri öl. Nu ska den spriten börja att användas till handsprit.

Före påskhelgen gick den första leveransen i väg till Region Dalarna.

– Det känns otroligt bra att vi kan gå in och hjälpa till där behovet är stort. Det har inte varit helt enkelt, bland annat kräver skattelagstiftningen att teknisk sprit inte ska gå att dricka, vilket innebär att särskilda ämnen måste tillsättas som har varit mycket svåra att få tag på. Men nu har vi skapat förutsättningar för att kunna producera i mindre skala. Vi gör nu en provleverans som vi tillsammans med Region Dalarna ska testa och utvärdera, säger Helena Nylén som är varuförsörjningsdirektör på Spendrups.

Spendrups producerar cirka åtta miljoner liter alkoholfri öl varje år, och det är vid den produktionen som det blir över restsprit. Varje år handlar det om cirka 650 000 liter restsprit.

Den första provleveransen var på 350 liter och bryggeriet kan producera 1500 liter handsprit per vecka i dagsläget. Men med vissa justeringar kan man nå ändå upp till 7500 liter per vecka.

– För det krävs större insatser som en provisorisk tältbyggnad för produktion och lagring, samt att säkerställa brandskyddet. Vi har just nu en dialog med MSB om hjälp och stöd för detta och hoppas kunna komma vidare inom kort, säger Helena Nylén.