SÖ-basen: S skulle sinka gårdsförsäljning

Tomas Lindohf, ordförande för Svenska Ölfrämjandet.

En borgerlig valvinst krävs för att gårdsförsäljningen ska införas fullt ut, det tror Tomas Lindohf, ordförande i Svenska Ölfrämjandet.

Läs om det och annat i Tomas svar på frågorna i vår sommarenkät.

Vilket är det bästa svenska öl du druckit under 2022 hittills? Vad var så bra med ölet?

– Den bästa svenska ölen jag druckit hittills i år är Svensk Ek! Stormaktsporter från 2017, och det som var så bra med den var att den var så otroligt välbalanserad i smaken.

Under hösten kan det komma ett slutgiltigt beslut om gårdsförsäljning av öl i Sverige. Hur tror du att det hela slutar?

– Jag tror att det kommer att bero på resultatet i riksdagsvalet. Om de borgerliga vinner kommer gårdsförsäljning att införas ganska omgående. Om vänsterblocket vinner misstänker jag att Socialdemokraterna kommer att försöka undvika att införa gårdsförsäljning så länge det går, och om det till slut införs kommer det att vara en kraftigt begränsad version.

Ölfestivaler har först kämpat med pandemin och nu väntar en lågkonjunktur. Hur tror du att festivalerna utvecklas/förändras de kommande åren?

– Jag tror att där kommer att komma fler mindre, lokala festivaler. Sen hoppas jag även att där kommer att komma fler festivaler som fokuserar både på mat och öl, gärna i kombination.

Vilket svenskt bryggeri tycker du förtjänar mer uppmärksamhet? Varför är det så?

– Här måste jag ändå vara lite lokalpatriot och säga Hyllie Bryggeri. För det första så producerar de alltid väldigt bra öl. Sen så passade man på att satsa och öppna ett taproom på Stormgatan i Malmö trots pågående pandemi. Slutligen har man nyligen tagit över en grannlokal där man har öppnat en pop-up-restaurang med utmärkt mat i kombination med trevligt ölutbud, som dessutom har folkölsförsäljning att ta med.

Du får en helkväll med öl och mat betald för dig och en kändis. Vart går du och vem tar du med dig?

– Det får nog bli Amass i Köpenhamn tillsammans med Ebbot Lundberg. Amass har helt fantastisk mat enligt den nynordiska matfilosofin, och de applicerar även det på sitt ölutbud som består av öl, både på fat och flaska/burk, från lokala, intressanta bryggerier. Ebbot verkar vara en skön snubbe, som det förmodligen hade varit kul att tillbringa en helkväll med.

Vilken ölstil dricker du helst just nu och varför?

– På sommaren blir det alltid lite mer åt det syrliga hållet, gärna en klassisk gose. Tyvärr finns inte Original Ritterguts Gose på systembolaget längre, annars var det lite av en sommarfavorit.