Snart kan krogarna ha öppet till 22.30

Johan Carlsson meddelade att restauranger kan ha öppet längre från och med 1 juni. Foto: Pressbild.

1 juni kan svenska barer och restauranger ha öppet till 22.30. Det meddelade Folkhälsomyndigheten under onsdagen.

Det var vid en pressträff under tidig onsdagseftermiddag som regeringen och Folkhälsomyndigheten informerade om restriktioner och hur det ska fungera i Sverige framöver. Folkhälsomyndigheten har gjort en utredning som presenterats för regeringen och som man redogjorde för till media.

– Jag vet att ni anstränger er, jag vet att ni gör och har gjort stora uppoffringar. Men smittspridningen är kvar på en alldeles för hög nivå, belastningen på vården är alldeles för hög. Slarvar vi, ja då får vi betala för det, sade statsminister Stefan Löfvén (S) vid pressträffen.

I en kort mening under en lång presskonferens berördes restauranger och det var ett positivt besked som kom från Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlsson.

Han meddelade att restauranger kan vara öppna till 22.30 från och med 1 juni.

Även för andra delar i samhället sker justeringar. Målet var först att göra de förändringarna 17 maj. Men justerade regler för allmänna sammankomster ska börja att gälla 1 juni, i stället för 17 maj. Då kommer det att bli tillåtet med till exempel större folksamlingar än åtta personer. Det gäller också till exempel för nöjesparker, och det tillåts mer publik vid idrottsevenemang.

– Om alla fortsätter att följa regler som gäller kan vi återgå till en mer normal tillvaro i september, sade Löfvén, som vill se att så många som möjligt jobbar hemifrån även i fortsättningen.