Limfjordsporterns skapare avliden

Peter Klemensen, mannen bakaom Limfjordsportern, har avlidit. Foto: Montage.

En av Danmarks stora bryggarprofiler har avlidit. Peter Klemensen var bland annat mannen som skapade ölet Limfjordsporter.

Klemensen ägnade i princip hela sitt arbetsliv åt att brygga öl. Han började med sju år på Carlsberg och han flyttade till Vestfyen, där han stannade i sex år. 1981 kom han till Thisted Bryghus och där blev han kvar i hela 28 år.

Klemensen var mannen bakom flera viktiga öl för Thisted Bryghus, men inget öl fick sådant genomslag som Limfjordsporter.

Ölet hade funnits tidigare, men 1989 såg Thisteds porter dagens ljus och det krävdes ett extra styrelsemöte för att ta beslutet. Ölet blev en succé och Klemensen gjorde en del justeringar i receptet längs vägen. 1997 var receptet färdigutvecklat.

Ölet finns än i dag att köpa, bland annat på Systembolaget. Den starka portern är på 7,9 procent och har lyckats behålla populariteten trots den enorma utveckling som skett med antal bryggerier och öl sedan 1989.

Utan tvekan var Limfjordsportern något av ett startskott för den danska ölrevolution som skulle följa under 2000-talet.

Klemensen gick i pension som 65-åring 2009. Han har bland annat utsetts till hedersmedlem i organisationen Danske Ølentusiaster. Peter Klemensen blev 77 år.