Nej till tält när Barlingbo behövde växa

Jonny Warg på Barlingbo bryggeri, här till höger om Jonathan Warg och Niklas Gustavsson. Foto: Privatbild

Barlingbo Bryggeri ville sätta upp tält för att klara lagerbehovet efter en stororder från Systembolaget. Men kommunen satte stopp så det fick bli andra lösningar.

I början av året skrev vi om att Barlingbo måste dubbla produktionen på kort tid efter att bryggeriet vunnit en offert på sin IPA Gallbacken. 200 000 liter var offerten på och det sätter såväl produktion som logistik på prov hos Gotlandsbryggeriet.

– Vi insåg att med de här volymerna måste vi ha stora lager för allt, kartonger, kapsyler, flaskor, pallar … Vi måste ju ha allt hemma, säger Jonny Warg på Barlingbo.

En lösning de kom på var att sätta upp ett stort isolerat tält utanför bryggeriet.

– Vi ansökte om bygglov på tre år för ett tält, men det tyckte inte byggnadsnämnden om. Det var olyckligt att det blev så, jag tänkte mig inte för när jag skrev tre år utan tänkte bara att jag plockar ner det när det inte behövs igen, berättar Jonny Warg.

I stället för att gå vidare med tält och kommun kom man fram till en annan lösning, så nu står det en trailer på gården i stället där flaskor och annat förvaras, dock ingen öl. Samtidigt har man hyrt ett mottagningslager i Visby.

– Så nu får vi rota runt i hela stan efter prylar, det är inte ultimat miljömässigt, men det är en tillfällig lösning.

– Vår hyresvärd får snart 150-200 kvadrat lediga vid bryggeriet och då kan vi få bort både trailer och transporter.

Under tiden har även bryggeriet fullt upp med att göra öl. Att dubbla årsproduktionen är ingen lätt uppgift, men Jonny Warg verkar rätt lugn.

– Det är jätteroligt att vi är med de stora grabbarna och det går bra. Vi har klarat av att bygga upp lager under våren och har bryggt en tredjedel av den mängd vi ska göra.

Den första ölen tappades upp för en månad sen, så den äldsta ölen kommer att vara tre månader gammal vid lanseringen i över 400 systembolagsbutiker i sommar. Att det skulle finnas en fara med att lagra en IPA så länge innan släppet tror inte Warg.

– Det är en brittisk IPA och vi har en jävligt bra tapplina. När vi har mätt har det varit mindre än fem ppm syre i flaskorna, säger han.

I samband med produktionsökningen har bryggeriet även passat på att nyanställa. En och en halv tjänst i produktionen och lika mycket till på andra områden har tillkommit.