Barlingbo måste dubbla produktionen

Jonathan Warg tillsammans med Niklas Gustavsson och Jonny Warg på Barlingbo. Privatbild

Efter en vunnen offert på Systembolaget är det bråda dagar på Barlingbo Bryggeri på Gotland. Produktionen måste på kort tid fördubblas.

Barlingbo skickade in en offert till Systembolaget lite på vinst och förlust förra året. Offerten gällde en IPA och bryggeriets Gallbacken verkade passa bra.

– Efteråt såg vi att offerten gällde hela Europa och då tänkte vi att vi har inte en chans och glömde det sen, säger Jonathan Warg på Barlingbo.

– Och så dagarna innan jul ringde de och sa att vi vunnit offerten. Först blev vi sjukt glada men sen började vi fundera på hur vi ska lösa det i produktionen.

Offerten är på 200 000 liter vilket är lika mycket som Barlingbos nuvarande sammanlagda produktion av öl, läsk och vatten. För att öka produktionen var de tvungna att köpa in fler tankar, problemet var bara att det är tre månaders leveranstid på jästankar. Och då fanns inte tillräckligt mycket tid för att producera de första 100 000 liter som ska levereras till Systembolaget den 1 maj.

– Vi hittade två tankar, en på 20 kubikmeter och en på 10, men de är från en godisfabrik och har använts till sockerlag, så de måste modifieras en hel del.

Därutöver har man även investerat i ett nytt kokkärl för läsktillverkning för att kunna frigöra tid i det befintliga bryggverket. För det kommer att bli intensivt. Det krävs nägra bryggningar för att fylla de stora tankarna, bryggverket är på 2 800 liter.

– Det blir bryggning nästan varje dag. Men genom att samla flera batcher kan vi hålla en jämnare kvalitet på ölet.

För att klara produktionen ser det också ut som att bryggeriet behöver anställa en person till i produktionen.

– Det är i alla fall planen, sen får vi se hur det säljer. Systembolaget garanterar inga volymer.

Redan innan Barlingbo tog hem ordern så att hade man investerat en hel del. Strax före covidpandemin beställde man robotcell för en betydande summa. Robotcellen sköter paketering flaska till kartong och kartong till pall.

– Den skulle levereras i mars. Vi stod i valet och kvalet om vi skulle avbeställa och förlora handpenningen när corona kom. Vi valde att gå vidare, säger Jonathan Warg och verkar vara nöjd med det beslutet.

– Den har sparat många armar, ben och ryggar.

Samtidigt som robotcellen levererades stängdes samhället ner på grund av corona. Precis som för så många andra bryggerier försvann Barlingbos krogförsäljning.

– Systembolaget ökade lite, det kompenserade inte tappet på krogarna, men även dagligvaruhandeln ökade en del.

– Sen kom sommaren och den blev mycket bättre än vad alla hade förväntat sig på Gotland. Krogarna och Systembolaget rullade på.

Det gick så bra att framåt hösten rekryterade bryggeriet en ny säljare och sen har det snurrat på med några mindre svackor.

– Systembolaget dippade under september och oktober och det såg ut att bli en riktigt dålig jul. Men sen i november ökade Systembolaget väldigt mycket och vi sålde nästan lika mycket som på högsäsongen på sommaren, vilket är helt otroligt.