Snart kan du sniffa ursvensk humle i Botaniska

Maria Sjöstedt har likt en förälder följer sitt barns längd följt hur en planta växer upp för en stege med streck och datum.

På Botaniska Trädgården i Göteborg spirar en utställning som kanske kan locka även ölintresserade utan övrig håg till flora att besöka trädgården. För där finns nu ett antal svenska humlesorter samlade.

Maria Sjöstedt jobbar som trädgårdsmästare och evenemangsansvarig på Botaniska. Hon ansvarar för utställningen.

– Det är 2021 nu och vi vill göra nåt för Göteborgs 400-årsjubileum och då är humle jättebra. Göteborg är en bryggeristad och det finns ett nyväckt intresse med många nya mikrobryggerier som ploppar upp. Och då är humlen viktig, säger hon.

Några hundra meter från entrén vid Stolpboden står störarna i en cirkel med 16 olika svenska humlesorter med namn som mer kända Korsta och Hulla Norrgård till en ödöpt humle insamlad i Töllsjö av ingen mindre än Johan Malmberg, mer känd för sitt engagemang i numera vilande bryggeriet Business Monkey.

Humleplantorna har en bit kvar innan de når toppen.

Bild 4 av 8

Humleplantorna har en bit kvar innan de når toppen.

Maria Sjöstedt berättar att det främst är tack vare biologen, genetikern och författaren Else-Marie Strese som utställningen har blivit möjlig. Hon har inom ramen för statliga ”Programmet för odlad mångfald” humlekloner runt om i Sverige och byggt upp en genbank på mer än hundra humlesorter. Om namnet känns igen så har hon även skrivit boken ”Humle – Det gröna guldet” tillsammans med kulturgeografen Clas Tollin.

Och det är huvudsakligen från henne som plantorna i Botaniska kommer.

– Det är roligt att de inte bara samlat ihop växterna utan även berättelserna bakom humlesorterna, säger Maria Sjöstedt.

Och en del av de berättelserna får man ta del av på utställningen. Varje planta har en informationsskylt om ursprunget – och i de flesta fall även hur de fungerar i öl.

Än så länge är de flesta av humleplantorna ganska små, så ett besök blir antagligen mer givande framåt augusti. Då ska humlen ha klättrat uppför störarna och det finns nåt att sniffa på också.

– Min tanke med designen av humlegården är att skapa ett humlerum och ge en mysig ombonad känsla. Nästa år blir ännu bättre, men jag tycker ändå att det är bra tillväxt, säger Maria Sjöstedt som hade fler planer för utställningen än vad som är möjligt att genomföra i år.

– Jag hade tänkt ha utställningen även inne i Stolpboden med bilder och utrustning från öltillverkning, men det gick inte i år.

Någon form av visning ska det i alla fall bli i augusti, även om det inte är riktigt klart än när men hon nämner 24 augusti i sammanhanget. Det är Humlens dag och det var det datumet som humlen traditionellt brukade börja skördas i Sverige.