Ballast Point firar 25 med ny och klassisk öl

Ballast Point firar 25 år med både tidiga och nya öl. Foto: Ballast Point

De har en minst sagt brokig historia. Men när Ballast Point nu firar 25 år firar man genom att släppa de första ölen som bryggdes.

 

San Diego-bryggeriet Ballast Point startades 1996 och inledningsvis bryggdes ölen i anslutning till en hembryggarbutik.  Men sedan dess har det hänt otroligt mycket för bryggeriet.

Verksamheten växte snabbt och ölen blev populära. 2005 släppts Sculpin IPA som blev ett öl som satte an tonen för den våg av humleöl som sköljde in över USA och även resten av världen.

Ballast Point öppnade flera taproom i USA och ölen spreds till de flesta delstater i USA, samt även internationellt. 2016 köptes bryggeriet upp av öljätten Constellation Brands, och priset lär ha legat runt en miljard dollar.

Men den satsningen blev aldrig som man tänkt sig och produktionen av öl minskade. Chicagoföretaget Kings & Convicts tog över Ballast Point 2019 och då var priset bara en tiondel av summan det hade kostat tre år tidigare.

Nu har Ballast Point börjat att landa i sin nya utformning och givetvis ska man fira sina 25 år.

Bland annat sker det med ett flerpack med öl som ska symbolisera de 25 åren.  Där finns tre flaskor av varje öl, och de fyra olika ölen spänner över de 25 åren.

Calico, en ESB-inspirerad amber ale, och California Kölsch bryggdes båda redan 1996 och är två av ölen i jubileumssatsningen. Givetvis finns även Sculpin IPA med och sedan har det även tagits fram ett nytt öl.

Det handlar då om Big Gus, som är en västkust-IPA som är bryggd med humlesorterna amarilla och cashmere. Tolvpacken med öl finns ute på den amerikanska marknaden nu.