Snabbfrysning ska ge färsk humle till fler

Snart kan superfärsk amerikansk humle spridas betydligt längre än bara till närliggande bryggerier.

Att brygga på riktigt färsk humle brygger på att bryggeriet finns nära en humleodling. Men nu kan det förändras när den snabbfrysta humlen lanseras.

 

Det är Yakima Chief Hops som satsat på teknik där den nyplockade humlen blir fryst blixtsnabbt, och med den tekniken ska den inte tappa något av sin karaktär. Frozen Fresh Hops är namnet på den humle som man nu är redo att sälja till sina kunder.

För många bryggerier i nordvästra USA är det en av årets höjdpunkter när man får brygga på riktigt färsk humle. Men humlekottarna ska helst vara i brygden inom 36 timmar från att den plockats för att den ska ha kvar all smak och doft.

Den nya frystekniken har tidigare med framgång använts för blåbär som gått på export och nu hoppas Yakima Chief Hops att deras humle ska kunna spridas superfärsk över världen.

– Frozen Fresh Hops kommer att förändra hur vi ser på färsk humle, säger Jeremy Wattenberg på Yakima Chief Hops.

En del bryggningar med färsk svensk humle har gjorts, men då i ganska liten skala.

Om de stora odlingarna i nordvästra USA kan börja att leverera superfärsk humle genom den nya tekniken, öppnar det möjligheter för många bryggerier, till exempel i Europa.

I takt med att ölstilar som india pale ale vuxit i popularitet, har även den amerikanska humlen blivit mer eftertraktad.

De fem humlesorter som det odlas mest av i USA är  citra, mosaic, ctz, cascade och simcoe. Ctz står för columbus, tomahawk och zeus, vilket är tre olika företags namn på samma typ av humle.