SM-vinnande öl utsågs runt om i landet

Bildspel

Bild 1 av 5

Simon Svensson och de andra domarna såg till att det gjordes ordentliga omdömen för varje öl.

Den gångna helgen utsågs vinnarna i årets SM i hembryggning. Men resultatet får vi vänta på ett par veckor till.

Runt om i landet var det samling i helgen för att döma hembryggd öl. SM närmar sig och samtliga ölklasser dömdes av utbildade domare i lördags och söndags.

I Göteborg var det klassen ”karaktärsfull ale” som dömdes, och det handlar då bland annat om ölstilar som best bitter, extra special bitter, american pale ale, american brown ale och engelsk india pale ale.

– Vi hade 55 öl att döma. Det är noggranna provningar där vi gör tydliga bedömningar. Alla som tävlar ska få feedback på sina öl och alla domare sätter en poäng på mellan 0 och 50. Sedan bestämmer vi vilka öl som ska vara med i finalen, säger Simon Svensson som var en av domarna.

Totalt tio domare fanns med under dagen. I finalrundan testades sedan de bästa ölen en gång till och sedan utses guld-, silver-, och bronsölen.

– I kvalet var det lite högt och lågt när det gäller kvalitet, så är det alltid. Men ölen i finalen var sanslöst bra. Det var flera domare som efter dömningen sade att det vinnande ölet var det bästa hembryggda öl de provat, säger Svensson.

Vilka öl som får medaljer i klassen är än så länge hemligt. Det kommer att presenteras 9 maj i en web-sändning. SM-festivalen som skulle ha hållits i Göteborg den dagen är inställde på grund av corona-viruset.