Gin och vodka ska komplettera ölen

Bildspel

Bild 1 av 3

Dave Barratt och William Stig är nöjda med de första destillerade dryckerna.

Brygga Bränneri. Det är den senaste satsningen från Beersmiths i Göteborg. Vodka och gin erbjuds när det är premiärdags.

Det var i höstas som Dave Barratt och de andra på bryggeriet började att diskutera destillerade drycker, och nu finns alltså de första produkterna färdiga.

– Jag dricker gärna gin själv och tycker om det. Det är en tuffare marknad för bryggerier i dag och vi letade efter något nytt att göra, säger Barratt.

Han skaffade en testutrustning och en del laboratorieutrustning för att ta fram recept och börja testa sig fram. De första produkterna, som kommer på Systembolaget i maj, är en gin med granskott och en vodka med citrus och peppar.

– Vi använder sansho-peppar från Japan och den är inte så lätt att få tag på. Vi letade i veckor innan vi hittade ett ställe i Frankrike. När den väl kom till Sverige placerades lådan dessutom i karantän innan den kom till oss, säger Barratt.

De produkter som nu kommer ut på marknaden är skapad på testutrustningen. I början av året fanns långt gångna planer på att köpa in en betydligt större utrustning.

– Vi hann inte beställa den och det var bra, vi får börja i lite mindre skala och se vart det leder.

Det finns recept för två nya ginsorter och en ny vodka, tanken är att de produkterna ska släppas under sommaren. En hel del ny utrustning har fått köpas in i samband med satsningen, bland annat en ny fyllningsmaskin.

400 liter av varje sort släpps det under premiären och produkterna kommer att gå att beställa på Systembolaget.

– Vi tittar också på export och har bra samtal med en leverantör i Storbritannien, säger Barrat.