Skyfall förstörde Ralfs hela bryggeri

Bildspel

Bild 2 av 3

Flera av faten flöt runt i vatten efter översvämningen.

Ett enormt skyfall fick bryggeriet att dränkas i vattnet. Nu räknar Ralf Ek med att hans verksamhet ligger nere i ett halvår.

Ek driver bryggeriet 68th Floor Brewery i Åmål och hade fått bra fart på verksamheten. Men så kom det där skyfallet för några veckor sedan.

I 50 minuter regnade det intensivt och med en lutande garageinfart blev det inte bättre.

– Det började att lukta avlopp och det kom vatten upp ur brunnarna. Vi lyckades med att släpa upp bryggverket för trappan så det klarade sig, säger Ralf Ek.

Men även om bryggverket klarade sig, blev mycket annat förstört. En hel del öl fick slängas, den mesta av malten blev blöt och flera av faten låg och simmade i vattnet i bryggerilokalen.

– Jag har en hel del grejer i de kylskåp som står där. De har jag inte vågat prova att starta. Det får torka först så får vi se.

Han har fått bra uppbackning av lokalinvånarna, och det har till och med startats en insamling som ska ge pengar till hans återstart av bryggeriet.

– Det är helt galet vilket stöd jag haft. När jag startade bryggeriet sade försäkringsbolaget att det skulle gå på hemförsäkringen, men nu visar det sig att den inte täcker det här, så stödet här betyder mycket.

Bryggverket är på 120 liter och det var en hel del jobb med att rädda det undan vattnet, men till slut gick det. Men när så mycket annat blivit förstört räknar Ralf Ek med ett längre uppehåll i produktionen.

– Det var en meter vatten i garaget och kanske 40 centimeter i bryggeriet som ligger bakom garaget. Det kommer att ta tid innan jag kan göra öl igen.

När det hela hände var första tanken att bara lägga ned ölproduktionen. Men nu har han bestämt sig för att fortsätta. Kanske kan han också hitta en annan plats att brygga på i väntan på att allt blir klart där hemma i källaren.

– Alla vill att det ska gå bra och flera bryggerier har hört av sig. Vi får se hur det blir, först ska jag ha semester. Den blev en vecka försenad på grund av det här, säger Ek.