Skrubbe har bryggt årets Södvik Säsong

Jens Skrubbe har varit med och bryggt Södvik Säsong igen. Foto: Privat

En gång om året åker Jens Skrubbe till Eskilstuna Ölkultur för att brygga öl. Södvik Säsong heter ölet och Skrubbe hoppas att den ska bli ännu bättre än senaste versionen

Förra året var det tioårsjubileum för Södvik Säsong vilket firades med en dubbelbatch. Skrubbe har fortfarande kvar några lådor av den.

– Den är supersmarrig och funkar fortfarande jättebra. Jag hoppas vi får fram den smaken i år också, säger han.

Var det lutar med årets öl vet han inte än.

– Jag brukar smaka på vörten, men nu gjorde jag inte det. Det är inte så gott, säger Skrubbe.

Men helt lika lär den inte bli. Skrubbe ändrar lite i receptet varje år och denna gång siktar han på att få lite mer munkänsla.

– Jag vill få lite mer tuggmotstånd och Robin Andersson på Eskilstuna Ölkultur föreslog att vi skulle tillsätta lite havre. Sen är det som det är med ekologisk humle, jag hade tänkt att vi skulle ha Styrian Gold, men det gick inte. I stället blev det Opal, som beskrivs som en ganska snäll humle.

– Nu är ju humlen inte det viktigaste i en saison, så det gör inte så mycket. Men det är kul att det ändrar sig lite från år till år. Det är lite som ens barn, en vacker dag kommer det hem med blått hår, men det är ändå samma barn.

Jens Skrubbe hoppas att årets Södvik Säsong ska vara klar inom fyra fem veckor så att han kan ha en release innan årsskiftet.

– Det beror lite på jästen, men jag hoppas att vi ska kunna ha den på Pressklubben till Lucia, veckan därefter eller i alla fall innan vi stänger innan jul.

Utöver Pressklubben, där han själv jobbar, och Eskilstuna Ölkultur hoppas Skrubbe även på att få in några fat på andra barer i Stockholm.

– Jag har tänkt nåt event där vi släpper den på flera ställen samtidigt, men vi får se, krogarna köper ju inte så mycket nu.

Den nya batchen är på 1000 liter och mycket av det kommer att gå till Systembolaget. Exakt när är inte klart, men Skrubbe tror att det blir i februari nån gång på sex systembolag i Stockholm och beställningssortimentet för dem som inte befinner sig i huvudstaden.

– Jag har gjort etiketterna till dem nu och eftersom det här året är som det är satte jag 6,66 procent på dem, men det går nog inte igenom hos Systembolaget…