Skrubbe gör sin Södvik Säsong med Oppigårds

Förra året var Jens Skrubbe på Eskilstuna Ölkultur för att göra Södvik Saison, i år blir det Oppigårds. Foto: Privatbild

”Varför låta den vackraste flickan stå i hörnet och inte fråga?”, sa Jens Skrubbe till Oppigårds när han bjöd upp till en metaforisk dans. Oppgårds tackade ja, så årets Södvik Säsong görs i Hedemora.

Egentligen tycker Jens Skrubbe att Oppigårds är för stora för att ens fråga, men med resonemanget ovan lyckades han ändå övertyga Sveriges största hantverksbryggeri om att göra den svenska pionjärsaisionen Södvik.

I år blir det mycket fokus på svenska råvaror.

– Jag kan inte minnas att vi haft så mycket svenska råvaror tidigare. Malten är från Warbro, humlen från Laholm, vattnet är från Hedemora och jästen … är inte svensk, säger han.

Receptet är ungefär det samma som vanligt, men som vanligt förändras det också lite.

– Så blir det nästan alltid från år till år. Inte helt nytt, men eftersom det är en saison och den traditionellt ändras efter vilka råvaror som finns så är det så vi försöker jobba. Man ska känna igen den, men det kan skilja från gång till annan.

Det är tolfte gången som Södvik Säsong bryggs och Oppigårds blir det fjärde bryggeriet som gör den. Första året var på Sigtuna Brygghus, därefter var det Ängö Kvartersbryggeri, numera Ängöl, som gjorde den i två år innan Eskilstuna Ölkultur tog över i åtta år. Nu är det dags att flytta igen.

– Eskilstuna gjorde lite omstruktureringar och jag insåg att vårt samarbete var till ända. Då började jag titta runt på vilka jag känner och som jag sa till Oppigårds ”Varför låta den vackraste flickan stå i hörnet och inte fråga?”

Fram till för fem sex år sen bryggdes Södvik Säsong till skördemarknaden i Södvik. Jens och Gustaf Waesterberg hade en uterestaurang där med lokalt producerad mat sen 2009.

– Jag frågade byns starka kvinna om de inte skulle ha en egen öl. Och eftersom det är en skördefest så passade ett skördeöl utmärkt.

Hon sa ja och det fungerade väldigt bra . Jens och Gustaf var med varje år, men till slut blev det för bra.

– Vi hade 20-30 minuters kö konstant under tolv timmar. Vi hade fött och gött ett monster och det blev för mycket, så vi la ner. Tack och lov så fick vi behålla bärsen. Det är vi glada för och den lever fortfarande.

Jens betonar att Södvik Säsong är den första svenska okryddade kommersiella saisionen.

– Nu finns det ganska många, både bra och mindre bra. Jag vill tro att Södvik har haft en betydelse där. När vi körde den i början på skördefesten var det inga ölnördar som drack den, bara vanligt folk och de flesta uppskattade den även om de kommit för att få en ljus lager. Det är en ölstil som passar för glada amatörer och en bra saison får hurrarop även från ölkonnässörer.

Hur mycket Södvik det blir i år vet han inte exakt än.

– Det är oklart i denna stund, vi vet inte riktigt hur den ska distribueras och tittar på om vi kan skicka en del till Belgien. Men närmare 4000 liter tror jag.

Antagligen hamnar den i Systembolagets lokala och småskaliga sortiment.

– Men också beställningsbar på webben eftersom vi har så många fans över hela landet. Det kan vara svårt att ta sig till Hedemora för att köpa den.

Ölet bryggs i slutet av november och Jens tror att det når hyllorna i januari eller februari nästa år.