Nattliga alkoholinköp kan stoppas i Danmark

Den danska regeringen vill stoppa Foto: Pixabay

Den danska regeringen vill skärpa reglerna för försäljning av alkohol i landet större städer för att öka tryggheten.

Det som den danska regeringen vill göra är bland annat att stoppa alkoholförsäljning i butiker mellan midnatt och 05.00 i bland annat Köpenhamn.

Regeringen vill på det sättet komma till rätta med nattlivet i storstäderna, med mycket fylla, våld och otrygga miljöer. Förslaget är ett av flera om hur man ska lösa problemen.

Tidigare i år fick polisen även ökade befogenheter och personer som dömts för vissa brott kan nu förbjudas att vistas i vad man kallar nattlivszoner.

En av dessa zoner är vid Ströget i Köpenhamn där regeringen nu alltså även vill förbjuda alkoholförsäljning nattetid.

– I grund och botten har vi väl alla ett intresse av att minska drickandet och att vi får bort en dryckeskultur där folk blir redlösa, säger statsminister Mette Frederiksen, till tidningen Politiken.

Utöver stoppet för nattlig alkoholförsäljningen föreslår den danska regeringen även krav på auktoriserade dörrvakter, att polisen ska få rätt att föra bort personer ur nattlivszoner om de anses skapa oro och förbjuda cruising i bilkaravaner.

– Vi har problem med för mycket våld i Danmark, inte minst våld relaterat till nattlivet. Det är en utmaning för ungdomar som rör sig ute på nätterna för att festa och skapar en grundläggande otrygghet, säger Frederiksen.

Läs mer här (betalartikel).