Kan verkligen all öl förpackas på burk?

Kan all öl förpackas på burk? Observera att bilden är ett montage. Foto: Montage.

Allt fler väljer burk när de ska förpacka sin öl. Men är vi redo för den revolutionen fullt ut? Eller finns det öl som vi inte vill se på något annat än flaska?

Frågan dyker upp efter att allt fler öl förpackas på burk. Nu satsas till exempel stort på en lansering av belgiska La Chouffe på 33-centilitersburk, och den har även funnits på burk i hemlandet.

Troligen vänjer vi oss efter ett tag. Men kan all öl verkligen säljas på burk? Om ett par år säger vi kanske ja, men i dag skulle det kännas konstigt i en del fall.

Skulle ni vilja ha en Cantillon Rose de Gambrinus på burk? Eller vad sägs om 3 Fonteinen Hommage och Aecht Schlenkerla Märzen Rauchbier?

Det känns också avlägset med till exempel en Blå Chimay på burk. Och om ni fick välja, skulle ni ta en Westvletern 12 på flaska eller burk?

Det är bara några år sedan vi resonerade likadant om öl som i dag ses som helt naturliga för att förpackas på burk, och visst har det fördelar både vad gäller ljusinsläpp, transporter och smak.

Men många öl är väldigt förknippade med en speciell förpackning, bara att köpa en Rodenbach Caractere Rouge på 33-centilitersflaska eller burk skulle kännas konstigt även om det förstås skulle smaka likadant.

Kanske kommer alla dessa ovan nämnda öl på burk i framtiden, och kanske kommer vi ganska snart inte ens att tycka att det är konstigt. Kanske är snart flaskan något ovanligt och öl på bag in box är det nya normala. De där flaskorna vi har står lagrade kanske blir rariteter när vi inte längre använder glas alls som förpackningar.

Jag tycker att den svenska burkrevolutionen är bra både för miljön och konsumenter, och jag hoppas att den fortsätter. Dessutom är det så att åtminstone jag numera dricker gärna en india pale ale direkt ur burken, och det skulle inte falla mig in när det gäller en flaska.

Vi vänjer oss säkert även om de klassiska ölen byter förpackning, men ibland behöver det få ta lite tid.