Skämten om bryggeri blev till storsatsning

Erika Parneborg är snart i gång med bryggeriet Hopsie Daisy i Gävle. Foto: Privat.

Första gången hon pratade om att starta bryggeri var det på skoj. Andra gången också.

Men till slut blev det verklighet. Snart är Erika Parneborg i gång med Hopsie Daisy Brewing.

Parneborg hade jobbat inom telecom-branschen i många år, men tröttnade på pendlandet mellan hemmet i Gävle och jobbet i Stockholm. Det var då tankarna på ett bryggeri dök upp.

Flera gånger skojades det om det utan att det fanns så mycket allvar i snacket.

– Till slut var jag tvungen att börja titta vidare på det, och så har det fortsatt, säger hon.

I januari 2015 började hon på bryggarutbildningen i Ludvika, och samtidigt tog hon fram en affärsplan. Nu äger hon Hopsie Daisy Brewing tillsammans med maken Fredrik, men det är Erika som ska vara den som jobbar i bryggeriet.

– Det tog tid att hitta en bra lokal här i Gävle. Till slut hittade jag rätt i stadsdelen Brynäs. Vi håller till i ett före detta bageri som även varit ett tvätteri en gång i tiden.

Det blir en offensiv satsning redan från start. Bryggkapaciteten blir 2000 liter per bryggning.

– Vi tänkte först starta i liten skala, men när jag räknade på det såg jag inte hur vi skulle få ihop ekonomin då.

Parneborg konstaterar att vid en årsproduktion på 65 000 liter ska bryggeriet bära sig.

– Utmaningen blir att sälja det vi brygger. Jag hoppas att vi ska kunna dubbla de där 65 000 literna på sikt.

Från början blir det fokus på öl i amerikansk stil. En IPA, en APA och en dubbel-IPA kommer bli de första produkterna.

– Jag hoppas väl på att brygga annat också, och skapa en standardsortiment som ska fungera bra. Men jag gillar humlebomber och jag vill brygga sådan öl som jag själv gillar, säger hon.

Starten närmar sig alltså för Hopsie Daisy Brewing. I dagsläget saknas bara en sak. Nämligen bryggverket.

– Jag fick ett mail häromdagen där det stod att det vara försenat i två veckor.

I väntan på det installeras bland annat en tappningslina, och så fort allt är på plats ska det bryggas öl.

– Det är rimligt att det blir start efter nyår. Men jag vill komma igång så fort allt är klart även om det blir på julafton.

ANNONS

ANNONS

Dela artikeln Skämten om bryggeri blev till storsatsning

mm

Ronny Karlsson

Gillar de flesta ölstilar, men väljer allra helst en imperial stout.

Visa kommentarer