Satsningen avbryts – bryggverk flyttas

Peter Ekvall, Per Neij och Marika Sjöström på en bild från när samarbetet i Mölnlycka inleddes. Nu är produktionen där stupad och bryggverket flyttas till Skåne. Foto: Ronny Karlsson.

Planen var att ha två bryggerier. Men nu har produktionen stoppats i Mölnlycke och det blir fokus på Skåne för Pax Brygghus. Men Lycke Bryggeri kan också leva vidare.

Det var för ungefär ett år sedan som Pax Brygghus, men skånska Flyinge som hemmaort, tog över driften av Lycke Bryggeri i Mölnlycke utanför Göteborg.

Planen var att jobba med två varumärken och att även lansera Pax Brygghus lokalt i Göteborg. Bland annat skulle det ske via Systembolagets lokala sortiment.

Men så blev det aldrig och nu har planerna ändrats.

– Vi ville så gärna hitta ett sätt att få det här att fungera, och det kändes så rätt att vara en del av communityn där. Vi hade bra diskussioner med Systembolaget och de förstod vad vi ville, men i slutändan gick det inte att lösa.

Utan möjligheten att lansera Pax Brygghus på Göteborgsmarknaden fick man tänka om. Nu är bryggeriet i Mölnlycke stängt och det större bryggverket på 1000 liter därifrån flyttas till Flyinge.

– Vi flyttar ihop allt till Flyinge istället. Det är skittråkigt att vi fick lämna Göteborg men nu får vi mer kapacitet i Skåne istället, säger Sjöström.

Där väntar nu ombyggnation för att få plats med det nya bryggverket för att att få allting att fungera. I stället ska då ölen bryggas hos Fulltofta Gårdsbryggeri, som har kapacitet även för de bryggningarna.

– Det blir en bra lösning för oss. Äventyret i Göteborg blev kortare än vi hade tänkt oss, men vi insåg att vi inte kunde komma längre där, säger Sjöström.

Lyckes öl finns fortfarande tillgängliga på marknaden.

– Lycke är ett inarbetat varumärke och så länge det finns efterfrågan så kommer vi att brygga de ölen. Vi utesluter inte heller att vi kommer tillbaka till Göteborg någon gång, menar Sjöström.