Liberaler vill se en sänkt alkoholskatt

Louise Eklund är en av personerna bakom debattartikeln. Foto: Pressbild.

Frågan om sänkt alkoholskatt kanske inte är död ännu. Nu vill tre liberala politiker se en snabb förändring.

Det var för bara ett par veckor sedan som finansminister Magdalena Andersson (S) tydligt stängde dörren när det gäller lägre alkoholskatt för små bryggerier.
I ett svar på en fråga om alkoholskatten var hon tydlig med att alkoholen gör lika mycket skada oavsett vem som producerar den, och var inte beredd att göra något undantag i corona-tider.

Men nu tar tre liberala politiker initiativ till att fortsätta driva frågan. Louise Eklund, regionråd i Region Skåne, Camilla Mårtensen, gruppordförande i Region Skåne, samt Simon Chrisander, kommunalråd i Malmö, skriver i en debattartikel i Expressen om vikten av att inte minst minska gränshandeln.

Inte minst är det intressant att tre tunga namn inom Liberalerna kliver fram så här, då partiet är ett av de som Socialdemokraterna samarbetar med på riksplanet. Louise Eklund sitter dessutom med i partistyrelsen.
– Nu när vi befinner oss i en kris som försätter mängder av företag i konkurs och ökar arbetslösheten måste verkningsfulla förslag presenteras så att vi efter krisen har ett fungerande samhälle. Ur ett internationellt perspektiv har Sverige en väldigt hög alkoholbeskattning. I Skåne framför allt märker vi av hur det leder till stor införsel av alkohol, både lagligt och olagligt. Men genom sänkt alkoholskatt kan inköp på Systembolaget bli ett mer attraktivt alternativ. Det hade minskat införseln, räddat våra lokala företag, samtidigt som försäljningen av alkohol hade blivit mer kontrollerad, skriver trion i Expressen.
De tre är tydliga med att de vill ha kvar Systembolaget och att Sverige ska ha en ansvarsfull alkoholpolitik. Men man pekar också på att det dricks alkohol på ett annat och mer sunt sätt i dag.

Nu vill man se en förändring och skapa lägre skatt för de små bryggerierna.

– När det gäller både alkoholskatt och gårdsförsäljning är det viktigt att poängtera att det är en fullt rimlig lösning för våra lokala producenter att hålla i gång sina verksamheter under denna kris, utan att kompromissa vare sig monopolet eller folkhälsan.
– Liberalerna i Skåne har aldrig haft som mål att omkullkasta rådande monopol eller kompromissa vår folkhälsa, men vi måste göra det möjligt för våra mindre producenter att överleva denna Coronakris, skriver trion.