Samarbetet som började med surströmming

Bildspel

Bild 1 av 7

Irina Carlén, Calle Sjöström, Nathalie Eriksson och Paulina Nordling hade en trevlig dag på Pax Brygghus.

 

Planerna tog form på en surströmmingsskiva i somras. Under måndagen blev de verklighet när Secret Sisters och Pax Brygghus bryggde öl tillsammans.

Pax Brygghus i Flyinge utanför Eslöv har haft en del hembryggare på besök, men det här var första gången det blev ett samarbete med ett annat bryggeri kring bryggverket. För Secret Sisters var detta också första gången som det samarbetades utanför kollektivet Minus-1 i Malmö.

– Vi började spåna när vi åt surströmming hemma hos mig. Det är jätteroligt att komma ut och träffa andra på det här sättet. Det finns så många bra små bryggerier i Skåne, säger Irina Carlén från Secrt Sisters.

Ölet blev en session-ipa som ska få namnet Ceres. Namnet kommer från en asteroid i vårt solsystem, men är också namnet på en romersk gudinna. Kopplingen till romar-riket och Medelhavet görs även i ölet där det bland annat används apelsin-zest.

– Vi vill knyta an till det och jag tror det blir gott, säger Carlén.

En riktigt lyckad och trevlig dag blev det alltså, även om morgonen kunde ha börjat bättre för Secret Sisters.

– Batteriet dog i vår Volvo, så vi fick vänta på startkablar.

Ölet bryggdes den här gången i 500 liter och kommer att ha premiär på Malmö Öl & Whiskyfestival i mars. Men planen är att brygga fler gånger och att då tappa ölet på flaska och få ut det på Systembolaget. Den planerade lanseringen där blir i maj.

Dessutom gör de båda bryggerierna gärna fler samarbeten framöver.

– De får gärna komma hit fler gånger om de vill. Men då kanske det är bäst att vi hämtar dom, säger Marika Sjöström på Pax.